Nagyvilág

Majdnem állami pompával temetik ma Thatchert

Margaret-Thatcher(1)(960x640)(1).jpg (Margaret Thatcher)
Margaret-Thatcher(1)(960x640)(1).jpg (Margaret Thatcher)

A briteket még mindig nagyon megosztó egykori miniszterelnököt nagyszabású gyászszertartással búcsúztatják Londonban.

A brit fővárost megbénító eseményre több mint 2300 vendéget várnak a világ minden tájáról, hogy leróhassák tiszteletüket a brit kormány első – és mindeddig egyetlen – női vezetője, az április 8-án elhunyt Margaret Thatcher előtt.   A szertartás központi helyszíne a londoni Szent Pál-székesegyház, ahol férjével együtt jelen lesz II. Erzsébet királynő is, aki nem szokott személyesen megjelenni kormányfők temetésén. Legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill, a II. világháborús győző temetési szertartásán volt jelen, akit teljes állami pompával temettek.

Margaret Thatcher búcsúztatása jórészt csak a nevében különbözik majd az állami temetéstől, külsőségeiben alig. Thatchertől a hivatalos brit protokoll alapján a „ceremoniális temetési szertartásnak” nevezett tiszteletadással vesznek búcsút. Ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik.

A néhai miniszterelnök koporsóját szerda délután először a brit királyi légierő központi londoni templomához szállítják. Innen lovak vontatta ágyútalpon viszik majd tovább a Szent Pál-székesegyházba, az anglikán világegyház első számú londoni templomába.

A temetési menet útvonala mentén a brit fegyveres erők három fegyvernemének – szárazföldi hadsereg, királyi haditengerészet, királyi légierő – hétszáz katonája áll díszsorfalat, a koporsót pedig a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háború brit veteránjai viszik be a székesegyházba.

A gyászszertartás idejére elhallgat a londoni parlament toronyórájának világhírű harangja, a Big Ben, amely egyébként negyedóránként jelzi az idő múlását. E tisztelgő gesztus rendkívüli jelentőségét mutatja, hogy a Big Ben harangját az uralkodó édesanyjának 11 évvel ezelőtti temetési szertartása idejére sem állították le, és a BBC Világszolgálatának jóvoltából százmilliók által ismert harangjátékot a náci Luftwaffe londoni légi hadjárata sem tudta elhallgattatni.

A gyászmenet miatt több utat már szerda hajnalban lezártak, és sok busz sem jár majd a temetés miatt. A búcsúztatás nyugalmára több mint négyezer rendőr ügyel majd, attól tartva, hogy a Thatchert még mindig erősen gyűlölő emberek meg akarják majd azt zavarni. A temetési szertartás pontos költségeit nem hozták nyilvánosságra, de a brit sajtóban megjelent becslések szerint tízmillió fontba, azaz átszámítva nagyjából 3,5 milliárd forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik