Nagyvilág

Botrány lett egy mesedalból

óz a csodák csodája (margaret thatcher, óz)
óz a csodák csodája (margaret thatcher, óz)

A boszorkány haláláról szóló 1939-es számból ismét hatalmas sláger lett. És mindez Thatcher halála miatt.

Kompromisszumos megoldásra jutott a BBC abban a vitában, amelyben Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök halála kapcsolódott össze meglehetősen bizarr módon a brit közszolgálati médiatársaság zenerádiójának heti slágerlistájával.

A 87 esztendős korában hétfőn elhunyt egykori konzervatív párti kormányfő halálhíre Nagy-Britanniában ellentmondásos érzelmeket kavart. A hivatalos megemlékezések méltatják Thatcher gyakran könyörtelen szigorral keresztülhajtott gazdasági reformprogramjának máig ható eredményeit, ám egyes – főleg a Facebookon szerveződő – csoportok ünnepelni hívják mindazokat, akik nem szívelték a Vasladyt.

A Facebookon szerveződött az a csoport is, amely arra biztatja híveit, hogy töltsék le minél nagyobb számban az 1939-ben Judy Garland főszereplésével forgatott Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) című film “Ding Dong! The Witch is Dead” (Ding Dong! A boszorkány halott) című betétdalát, amely a gonosz keleti boszorkány pusztulását adja hírül.

A kampány hatására a dal Thatcher halála óta az eladási listák élére ugrott; az iTunes online zenebolt brit értékesítési statisztikájában például jelenleg az első helyen áll. A dalt 79 pennyért (280 forintért) lehet letölteni.

Le is játszák, meg nem is

A BBC zenerádiója, a Radio 1 a vasárnap este jelentkező Top 40 heti slágerlista-műsorában az eredeti tervek szerint lejátszotta volna az Oz-film betétdalát is, tekintettel az utóbbi egy hét értékesítési “robbanására”, ám a terv miatt komoly össztűz zúdult a médiatársaságra, főleg a BBC-vel egyébként sem túlzottan rokonszenvező konzervatív brit sajtó részéről.
A Radio 1 intendánsa, Ben Cooper végül péntek este bejelentette, hogy köztes megoldás született: a műsorban 5 másodpercet bejátszanak az 51 másodperces dalból, és ez a rövid részlet sem önállóan, hanem “hírkörnyezetben” hangzik majd el. Ez azt jelenti, hogy a műsorvezető közli majd a filmdal helyezését a heti értékesítési listákon, és eközben hangzik fel a bejátszás.Cooper “nehéz kompromisszumnak” nevezte ezt döntést.

Az ügyben megszólalt a BBC vezérigazgatója, Tony Hall is, aki a dal minél tömegesebb letöltésére buzdító kampányt “ízléstelennek” nevezte. Kijelentette ugyanakkor, hogy a dal letiltása a vasárnapi műsorban nem lett volna helyes döntés, mivel ez a szólásszabadság elvével ütközött volna.

Margaret Thatchertől jövő szerdán vesznek végső búcsút katonai tiszteletadással; a temetési szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik