Nagyvilág

Halálra ítélt betegek tiltakoztak Kijevben

Magukat halálra ítélteknek nevező, gyógyíthatatlan betegek tiltakoztak szerdán a kormány egészségügyi politikája ellen az ukrán fővárosban – adta hírül a Korreszpondent hírportál.

A felvonulás résztvevői – a kivégzendők fejére egykor húzott – csuklyákat viseltek, és korhű jelmezbe öltözött hóhérok kíséretében sorakoztak fel, a korabeli kivégzéseket kísérő dobszó mellett, az ukrán kormány székháza előtt.

A több mint száz – a jelenlegi orvostudomány állása szerint – gyógyíthatatlan betegségben szenvedő tüntető az ellen tiltakozott, hogy a kijevi kormányzat az ígért emelés helyett jelentősen csökkentette az idei egészségügyi ráfordításokat. A legnagyobb tételű megszorítás ráadásul a daganatos, hepatitises, tbc-s és AIDS-es betegek életminőségének javítására szolgáló támogatást érinti.

Ukrajnában jelenleg gyakorlatilag nem létezik sem ingyenes gyógyellátás, sőt az egészségbiztosítás is ismeretlen fogalom. A betegeknek a patikákban saját költségen kell megvenniük a gyógyszereket, és az orvosok azzal kezelik őket, amiket magukkal visznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik