Élet-Stílus

Ezért ne melegítsünk műanyag edényt a mikróban

mikró (mikró)
mikró (mikró)

Ha az edény nem megfelelő, nem csak a jóízű ebédet teheti tönkre...

A mikró esetleges ártalmairól régóta keringenek különböző hírek, ám azt, hogy mekkora ezek valóságtartalma, nem tudni. Külön figyelmet érdemel a műanyag edényben melegítés, amit a többség naponta akár többször is csinál.

Melegítés

Az bizonyára senkinek sem okoz meglepetést, hogy az élelmiszerrel érintkező anyagok között a műanyagokra speciális előírások vonatkoznak: nem veszélyeztethetik az egészséget, nem változtathatják meg az étel összetételét és az ízét sem. Azt is szabály írja elő, hogy az ételhordónak szánt műanyagok milyen alapanyagokból készülhetnek – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A jogszabályok szerint a műanyagok gyártójának megfelelőségi nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a műanyag a fenti követelményeknek megfelel, és ezt igazoló dokumentumokkal, vizsgálati eredményekkel kell dokumentálnia. Továbbá a majdani ebédes dobozon szimbólumnak kell jelölni, hogy érintkezhet-e élelmiszerrel és azt is, hogy milyen hőmérsékleti határok között használhatjuk.

Fotó: Shutterstock

Tányér

Nem minden műanyag ételhordóban ajánlatos az ételünket melegíteni. Ismerős jelenség lehet, hogy olykor műanyag ízű lesz a finom ebéd, vagy éppen elolvad az ételhordó a mikrózás közben. Ha ilyesmit észlelünk, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem a megfelelő eszközben melegítünk. Ha bizonytalanok vagyunk e téren, jobb, ha inkább porcelántányérban vagy üvegedényben melegítjük az étel, mielőtt még egészségügyi következménye lesz.

Ha kíváncsi, milyen hatásai lehetnek még a mikrohullámú sütőnek, azt ide kattintva elolvashatja.

Fontos továbbá tudni élelmiszerbiztonsági szempontból, hogy az ételt nem elég csak megmelegíteni, hanem alaposan át kell forrósítani fogyasztás előtt, hogy az esetleg bekerült baktériumok elpusztuljanak. A mikró elzárása után hagyjuk néhány percig még, hogy a hő átjárja az ételt, mivel a szerkezet pontszerűen melegít, a forró pontok mellett lehetnek hideg pontok is.

Végül íme a jövő mikrosütője, ami már zsebben is elfér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik