Nagyvilág

A fél életét lehúzza a vécén a magyar

vécé (vécé, )
vécé (vécé, )

Szinte bármi belekerül a csatornába, ami a csövön lefér. A győri aligátorteknős nem kirívó eset. Felbukkant már róka, protézis, és komplett szekrénysor is a rendszerben.

Mobiltelefonok, drága karórák, fogsor, fél pár cipő, golflabdák, világháborús töltények, sőt élő kutya és macska is előkerült már a föld alatti budapesti kanálisokból. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai szinte naponta fedeznek fel megdöbbentő tárgyakat a rendszerben, melyeknek egy részét – ha mód van rá – visszajuttatják eredeti tulajdonosukhoz, vagy végleg a szemétdombra száműzik. Míg az érdekesebbek darabok az FCSM csatornarelikviáinak gyűjteményét gazdagítják.


A többi csatorna relikviáért kattintson a képre!
Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek

Bátori Mariann, az FCSM kommunikációs vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a társaság munkatársai rendszeresen találnak élő állatokat – főként macskákat és kutyákat, de felbukkant már róka és ékszerteknős is – a csatornahálózatban. Ezek általában az utcai leeresztőkön, illetve víznyelőkön keresztül jutnak a rendszerbe, és többségük – kiszabadításuk után – menhelyre kerül. De akadt olyan négylábú is, akit a megmentője fogadott örökbe.

Óriási szörny a zavarosban

Mint arról korábban beszámoltunk, félméteres, tízkilós aligátorteknőst találtak a győri csatornarendszerben takarítómunkások a minap. Az Észak- és Közép-Amerikában honos ragadozót feltehetően megunta a gazdája, és magára hagyta, az állat ugyanis – szaga, színe és erős D-vitamin-hiány alapján – már régóta a kanálisban senyvedhetett.

A kanálisok „slágertermékei” – szerencsére – mégsem az állatok, hanem a mobiltelefonok, slusszkulcsok, pénzérmék, személyi okmányok és karórák, melyek az utcai víznyelőrácsokon keresztül pottyannak bele a szennyvízbe. Míg korábban világháborús bombák, fegyverek és töltények okoztak dugulást, ma már inkább a mindennapos használati tárgyak miatt érkezik a legtöbb hívás. Volt, aki a fél pár cipőjét veszítette el, majd köszönőlevelet írt, miután az FCSM munkatársai visszaszolgáltatták számára a lábbelit.

Igazán különc darabokkal a nyílt vízfolyásoknál találkoznak a szakemberek. Bojler, motor, pianínó, fürdőkád és komplett szekrénysor is végezte már patakban. „Valószínűleg a tárgyak többsége véletlenül esik a lefolyókba, de azért még sokan hiszik azt, hogy ha kidobják vagy lehúzzák megunt vagy feleslegessé vált tárgyaikat, eltűntetve ezzel a szemük elől, akkor a problémát letudták, és már nincs többé gond velük. Csakhogy ezek a tárgyak amellett, hogy rombolják a környezetet, komoly elöntéseket és dugulásokat okozhatnak az árkokban, csatornákban” – figyelmeztetett a szóvivő.

Kamerák dugulás ellen

A Fővárosi Csatornázási Művek 5400 km hosszú csatornarendszer üzemeltetéséről és a fővárosban keletkező napi 500-600 ezer m3 szennyvíz elvezetéséről gondoskodik. A járható csatornaszakaszokat kézikamerák, a 15-80 cm átmérőjű szelvényeket, önjáró robotkamerák segítségével, míg a házi csatornákat, tolórúddal betolható, hordozható berendezéssel vizsgálják. Évente legalább 500-600 km hosszúságú csatornahálózatot tisztítanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik