Szórakozás

Óriási szörnyet találtak a győri csatornarendszerben

teknős (teknős)
teknős (teknős)

Csatornafedélnek nézte a takarítómunkás, de egyszer csak megmozdult.

Szalontai László éppen munkatársaival tisztította az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét, amikor az eset történt – számol be a kisalfold.hu. A férfi azonnal tudta, hogy teknőst talált. De hogy ekkorát, arra álmaiban sem gondolt.

Képgaléria a teknősről itt található!

Fotó: Takács Zsolt

A félméteres, tízkilós aligátorteknős Észak- és Közép-Amerikában honos, így valószínűleg egy megunt hobbiállatról lehet szó – mondta Kristóf Tibor, a Győri Állatkert munkatársa, akit azonnal riasztottak az alkalmi teknősvadászok. “Nem mostanában tették ki ezt a teknőst, régóta a csatornában élhetett, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján erre lehet következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka˝ – fűzte hozzá az állatgondozó.

Fotó: kisalfold.hu

Az aligátorteknős veszélyes ragadozó. A munkásoknak szerencséjük, hogy nem húztak ujjat vele, és szakszerűen fogták be. Ellenkező esetben akár valamelyik végtagjuk bánhatta volna. Ez a teknősfaj erős állkapcsán lévő szarulemezével simán leharaphatta volna valamelyikük ujját.

Az adyvárosi tó szörnye most az állatkertbe kerül, ahol már lakik három kollégája. Bár az aligátorteknősök 15–20 kilósra is megnőhetnek, új otthonában ő lesz a legnagyobb példány – emlékeztet a kisalfold.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik