Nagyvilág

Végső nyughelyére került Chávez teste

Hugo Chávez ( Hugo Chavez)
Hugo Chávez ( Hugo Chavez)

Nyughelyére kísérték pénteken a múlt héten elhunyt Hugo Chávez venezuelai államfő földi maradványait. A rákbetegségben március 5-én meghalt elnök holttesténél eddig a caracasi katonai akadémián lehetett leróni a kegyeletet, ezt az elmúlt kilenc napban sok ezer venezuelai tette meg.

Chávezt egy laktanyából kialakított múzeumban helyezték nyugalomra. Ez az épület volt a főhadiszállása az 1992-es puccs idején, amikor az egykori ejtőernyős katona társaival együtt megpróbálta elmozdítani a hatalomból Carlos Andrés Pérez akkori államfőt.

A kormány korábban kifejezte azt az óhaját, hogy Chávez testét bebalzsamozva a legnagyobb nemzeti hős, Simón Bolívar földi maradványai mellé helyezzék örök nyugalomra, a nemzeti panteonban. Chávez kijelölt utódja, Nicolás Maduro azonban jelezte, hogy a balzsamozással elkéstek, mert az ahhoz szükséges eljárásokat már meg kellett volna kezdeni. Ahhoz pedig, hogy a nemzeti emlékhelyre kerüljön, az alkotmányt is módosítani kellene, ráadásul Venezuelában ez kötelezően népszavazás megrendezésével is jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik