Nagyvilág

Hollywoodi sztárok gyászolják Chávezt

Megemlékezett a venezuelai elnökről Oliver Stone, Sean Penn és Michael Moore is.

Oliver Stone nagy hősként méltatta a kedden elhunyt populista politikust, míg Sean Penn a The Hollywood Reporter című filmes lapban közölt írásában úgy fogalmazott, egy barátot veszített el. Szerinte a világ szegényei egyik szószólójukat gyászolják.

A két Oscar-díjas művészt évek óta a bolívari forradalmat építő és sokat vitatott Chávez támogatói között tartották számon. Oliver Stone még forgatott is róla a South of the Border című filmjéhez Caracasban, ahol interjút is felvett vele. Sean Penn szintén járt Cháveznél Caracasban, a színész tavaly augusztusban egy kampányeseményen vett részt a venezuelai elnök támogatására.

Meggyászolta Chávezt Michael Moore is. A rendező a Twitter közösségi portálon azt írta, az amerikai sajtóban kevés jót lehet hallani a rákbetegségben 58 évesen elhunyt elnökről, így azt gondolta, teremt némi kiegyensúlyozottságot hozzászólásával. Chávez arra használta a kőolajkitermelésből származó bevételeket, hogy háromnegyedével csökkentse a mélyszegénységet és mindenkire kiterjesztette az egészségügyi ellátást, valamint az oktatást – írta.

Moore még Chávezzel közös fotókat is közzétett. A felvételek 2009-ben a velencei filmfesztiválon készültek. “Több mint egy órát beszélgettünk” – emlékezett vissza a filmrendező, aki szerint a politikus boldog volt, hogy végre valaki olyannal találkozott, aki nála is jobban utálta az akkori amerikai elnököt, George W. Busht.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik