Nagyvilág

Vatikán: délben jön az újabb füst

fekete füst, pápaválasztás (fekete füst)
fekete füst, pápaválasztás (fekete füst)

Folytatódik szerda kora délelőtt a konklávé, a pápaválasztó bíborosok legfeljebb négyszer szavaznak ezen a napon, kétszer délelőtt, kétszer pedig délután.

Mint arról korábban beszámoltunk, nem sikerült megválasztani az új pápát kedden, fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből az első szavazás után.

Szerdán és – ha ezen a napon sem tudnak választani – a következő két napon is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok, kétszer délelőtt és kétszer délután. Ma délben és este 7-kor szállhat fel a sikeres szavazást jelző fehér vagy a sikertelenséget mutató fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Ha viszont a délelőtti vagy délutáni szavazási fordulóban már az első körben meglesz az eredmény, vagyis sikerül pápát választani, akkor a fehér füst 10.30 és 11 óra, illetve 17.30 és 18 óra között felszáll.

Ha péntekig nem sikerül egyházfőt választaniuk, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. Ha egyik „nagy esélyesnek” – az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének – sem sikerül megfelelő számú voksot gyűjtenie, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból. Ez pedig az általunk megkérdezett Vatikán-szakértő szerint egyértelműen a magyar jelöltnek, Erdő Péter bíborosnak kedvezhet.

XVI. Benedek megválasztásakor a konklávé második napján, 17 óra 56 perckor szállt fel a fehér füst.

Angelo Scola
Milánói érsekként a legnagyobb és legbefolyásosabb egyházmegye irányítója, e posztra való 2011-es kinevezése óta tartják igazán számon az egyik legesélyesebb „pápajelöltként”. Milánói érsekként és velencei pátriárkaként két olyan, rendkívül tekintélyes egyházi pozíciót tölt be, amelyből öt pápa került ki a XX. században. Scolát már nyolc évvel ezelőtt, Ratzinger bíboros pápává választásakor is széles körben esélyes személynek tartották Szent Péter trónjára. A 71 éves Scola konzervatív nézeteiről ismert, ugyanakkor fiatalokból álló hallgatóság előtt gond nélkül idéz olyan modern amerikai szerzőktől, mint Jack Kerouac vagy Cormac McCarthy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik