Belföld

Fekete füst! Még mindig nincs pápánk!

Szerdán 17 és 20 óra között száll fel ismét füst a kéményből.

12.21 – “Az első füst fekete volt, a játszma még nyitott” – írta szerdán az Il Messaggero című római napilap; a bíborosok az első eredménytelen szavazáson még nem fedték fel kártyáikat, az igazi pápaválasztás ezekben az órákban folyik.

A la Repubblica értesülése szerint az első fekete füst és a Sixtus-kápolnából való kivonulás után a pápaválasztó bíborosok késő estig tovább tanácskoztak vatikáni szálláshelyükön a Szent Márta-házban. A napilap úgy tudja, a konklávéba legesélyesebb pápai jelöltként belépő Angelo Scola érsek megválasztásával szemben egy európai bíboros fenntartását fejezte ki, azt hangsúlyozva, hogy Scola túl közeli kapcsolatot ápol az olasz politikával, és vele a szintén erős politikai kapcsolatokkal bíró Comunione e Liberazione nevű egyházi mozgalom embere kerülne Szent Péter trónusára.

A Corriere della Sera információi szerint az eddig említett nagy esélyesek versenyében előtérbe került a 64 éves Francisco Robles Ortega, a mexikói Guadalajara érseke. A Corriere és a La Repubblica az esélyesek között más bíborossal együtt továbbra is jelzi Erdő Péter esztergom-budapesti érseket.

A la Repubblicának nyilatkozó Paul Poupard bíboros, aki már nem pápaválasztó, de a 2005-ös konklávén még részt vett, azt hangsúlyozta, hogy a titkos szavazás biztosítja a voksolás szabadságát. A Vatikánba való beköltözése előtt Christoph Schönborn bécsi érsek a torinói la Stampának azt mondta, az egyháznak nem menedzserre, hanem Istent követő pápára van szüksége.

A lapok tudósítói olyan részletekre is figyeltek, hogy például a Vatikánba való kedd reggeli beköltözésekor Walter Kasper német bíboros kerekes kisbőröndöt húzott maga után, a Rómában élő Raymond Leo Burke amerikai bíboros pedig hatalmas bőrönddel érkezett. Tizenöt váltás ruhát hoztam, sose tudni meddig leszünk itt – mondta a riportereknek.

A konklávéról tudósító olasz újságírók szerint puszta találgatás mindaz, ami eddig az újságokban megjelent az esélyes jelöltekről. Hangsúlyozták, hogy VI. Pál megválasztásakor, 1963-ban és XVI. Benedek megválasztásakor, 2005-ben tudni lehetett, ki lesz a pápa. Most a helyzet az 1978-as konklávéra emlékeztet, amikor senki sem tudta, mi lesz, és Karol Wojtyla megválasztása meglepetés volt. Hozzátették, hogy a VatiLeaks-botrány és a vatikáni bank körüli problémák szakadékot képeznek az egyházon belül, és erre a bíborosok egy része mindenképpen egy, a római kúrián kívüli pápával szeretne megoldást találni.

Szerda délre ismét megtelt a Szent Péter tér esernyős emberekkel, akik a fekete füst után ismét szétszéledtek.

Rómában élő olvasónk jelenti: csalódott moraj futott végig a Sixtus-kápolna előtti téren. Eredménytelen volt a délelőtt tartott két szavazás is.

Szerda: Élő felvételek a Sixtus-kápolnáról és a legfrissebb eseményekről ezen a linken láthatók!

Kedd, 17.45 – A pápaválasztó bíborosok kedden fél ötkor indultak el a konklávé helyszínére, a Sixtus-kápolnába, ahol titkos szavazással döntenek majd arról, hogy ki lesz az új katolikus egyházfő. A bíborosok, élükön Giovanni Battista Re püspök-bíborossal, a konklávé vezetőjével, rövid ima után a Pál-kápolnából indultak el a világörökség részét képező Sixtus-kápolnába. A bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket – a legrégebbi Szentlélek-himnuszt – énekelték. A Sixtus-kápolnában minden bíboros meghajolt az oltár előtt, majd elfoglalta kijelölt helyét a cseresznyefából készült padsorokban.

Néhány perccel öt óra előtt a bíborosok – köztük a pápaesélyesek között emlegetett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – a konklávé vezetőjével együtt olvasták fel latin nyelven azt a fogadalmat, amellyel ígéretet tettek a pápaválasztó tanácskozás szabályainak betartására, ideértve azt, hogy titokban tartanak mindent a tanácskozáson elhangzottakból és a szavazásokról.

Az esküszöveg kollektív felolvasását követően a kápolna közepén felállított olvasó elé járultak. Az olvasón fekvő Szentírásra helyezve kezét a 115 pápaválasztó bíboros egyenként tette le a teljes titoktartást előíró esküt.
Az utolsó bíboros fél hatkor mondta el esküjét, majd egy perccel később, 17 óra 31 perckor a szertartásmester az “extra omnes” (Kifelé mindenki!) latin nyelvű felkiáltással fölszólított mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát.

A kápolna ajtaját 17 óra 34 perckor csukta be a szertartásmester, s a pápaválasztó bíborosokat “cum clave”, kulccsal bezárták, amivel hivatalosan kezdetét vette a konklávé. A kápolna ajtaját kívülről a svájci gárdisták felügyelik. Várhatóan 18 óra körül tartják meg az első szavazást, az eredményt jelző füstnek 19 óra körül kell felszállnia. Elképzelhető azonban az is, hogy szerdára halasztják az első voksolást.

Szerdán és – ha ezen a napon sem tudnak választani – a következő két napon is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok, kétszer délelőtt és kétszer délután. Ha pénteken sem sikerül egyházfőt választaniuk, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. A legerősebbek is csak néhány tucat voksra számítanak a kedd délutáni első szavazáskor, ezt próbálják föltornászni 77-re az újabb szavazási fordulókban. Ha ez egyik “nagy esélyesnek” – az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének – sem sikerül, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból.

Élő közvetítést láthat Vatikánvárosból ezen a linken! Vajon fekete vagy fehér füst száll fel a Sixtus-kápolna kéményéből? Hamarosan meglátjuk!

14:31 – Hívők, kíváncsi turisták és újságírók tömege lepte el kedden a Szent Péter teret és környékét arra várva, hogy a pápaválasztó bíborosok bevonuljanak a Sixtus-kápolnába.

A fényképezőgépek és kamerák a Sixtus-kápolna kéményét keresik a vatikáni paloták tetején. Egy leleményes római férfi a Szent Péter tér széléről szívesen megmutatja a turistáknak és a távolról jött sajtónak is, melyik kéményről van szó, egy-két euróért cserébe. Van, aki csalódott: messziről aprónak tűnik az a kémény, amelyre az egész világ szeme szegeződik. Egy másik olasz sárga esőkabátban transzparenst tart a magasba, amellyel azt sürgeti, hogy az új pápa az I. Ferenc nevet válassza. Hívők csoportja gyertyával és mécsessel érkezett, mert ahogy megkezdődik a konklávé, imádkozni akarnak az új pápáért.

Az esős idő ellenére a Szent Péter téren és környékén kedd reggel óta folyamatosan tömeg mozog: több ezer turista, ennél valamivel kevesebb számú zarándok, akiket majd a pápa beiktatására várnak, és a nemzetközi sajtó, amely nem léphet be a térre, így az újságírók a tér környékét szállták meg. Többemeletes állványokon sorakoznak a kamerák, amelyek a közeli épületek tetőteraszait is ellepték.

A biztonságot közel ezer olasz rendőr, csendőr, pénzügyőr biztosítja. A terrorizmusellenes egységek és a vatikáni csendőrség emberei civilben vegyültek el a tömegben – tudta meg az olasz sajtó.  A Szent Péter téren rendőrautó járőröz. “A Vatikán egész környékét videókamerákkal szereltük fel nemcsak esetleges vészhelyzetre, hanem a tolvajok kiszűrésére is” – nyilatkozott a biztonságért felelős Aldo Coronati. “Nemcsak a sajtó fáradt, mi is, napok óta 24 órás szolgálatot teljesítünk” – mondták a rendőrök.

A pápaválasztásért délelőtt tartott szentmise után a nyolcvan évnél idősebb nem pápaválasztó bíborosok elhagyták a Vatikánt. Közöttük a portugál Jose Saraiva Martins a sajtónak ismételten azt hangoztatta, hogy “az új pápának nem a nemzetisége számít, hanem a személyisége”.

Róma és Olaszország számos templomát a konklávé kezdetétől folyamatosan nyitva tartják, hogy a hívők akár éjjel is imádkozhassanak az új pápáért. A Sixtus-kápolnába délután bevonuló bíborosok menetét Giovanni Battista Re, a legidősebb püspök-bíboros vezeti. Utolsóként az amerikai James Michael Harvey lép be a kápolnába. A Vatikántól a sajtónak adott lista szerint Erdő Péter 47-dikként lép be a kápolnába.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap Vatikánhoz közeli nyomdájában is készülnek: a fehér füst felszállása után 120 ezer példányban nyomtatják ki azonnal az újság gyorskiadását az új pápa fényképével.

Korábban: A 115 pápaválasztó, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, kedd reggel hét órakor költözött be vatikáni szálláshelyére a Szent Márta-házba, melynek szobáit sorsolással jelölték ki a bíborosok között. A legnagyobb lakosztályban a megválasztott pápa fog lakni a konklávét követő napokban, amíg a XVI. Benedek távozása után lepecsételt pápai lakosztályt az apostoli palotákban újra nem nyitják és újra nem festik.

Kedden tíz órakor a pápaválasztó bíborosok Angelo Sodanóval, a bíborosi testület vezetőjével misét koncelebrálnak a Szent Péter-bazilikában az új egyházfő megválasztására (pro eligendo Pontifice). A mise nyitott a hívők előtt. Ezután a bíborosok visszatérnek szálláshelyükre.

15.45-kor autóbusz viszi őket a Szent Márta-háztól az apostoli palotákig, ahol 16.30-kor a Cappella Paolina-kápolnából bevonulnak a Sixtus-kápolnába. A bíborosok a konklávéba való bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű imaéneket – a legrégebbi Szentlélek-himnuszt – éneklik – közölte a sajtóval a Vatikán.

16.45-kor a szertartásmester az “extra omnes” latin felkiáltással fölszólít mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát, majd a kápolna ajtajai becsukódnak.

A pápaválasztók 18 óra körül szavaznak. A szavazás eredményét jelző első füstnek 19 óra körül kell felemelkednie. 19.15-kor a pápaválasztó bíborosok a Sixtus-kápolnában vesperást (vecsernye, esti ima) tartanak. 19.30-kor visszatérnek a Szent Márta-házba, ahol 20 órakor megvacsoráznak.

Szerda reggel 6.30-7.30 között megreggeliznek. 8.15-9.15 között misét tartanak a Cappella Paolina-kápolnában, 9.30-kor bevonulnak a Sixtus-kápolnába. A délelőtti szavazás utáni füst 12 órakor várható. 12.30-kor visszatérnek a Szent Márta-házba. Délután 16 órától folytatják a szavazást a Sixtus-kápolnában, melyet 19 óra körül követ a füst felszállása. Ha a délutáni szavazás első fordulóján sikerült megválasztani a pápát, a fehér füst már 17.30-18 órakor felszállhat. Ha nem, a bíborosok harmadnap is a megszokott rend szerint folytatják a szavazást.

A fehér füst felszállását a Szent Péter-bazilika harangjainak zúgása kíséri. Negyven perc elteltével Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros a bazilika lodzsájáról bejelenti az új pápa nevét.

Christoph Schönborn bécsi érsek, pápaválasztó bíboros vasárnap azt mondta, hogy a konklávé “gyors” lesz.

Korábban: Minden készen állt hétfő estére a másnap kezdődő pápaválasztó konklávéra a Vatikánban – jelentették be a pápai állam illetékes szervei. A legfontosabb előkészületek közül kiemelték, hogy felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések, a római köztisztasági hivatal pedig megduplázta a Vatikán körül üzemeltetett szemeteskocsik számát.

Giovanni Paoletti, az olasz tüzeléstechnikusok és kéményseprők országos szövetségének főtitkára azt közölte a helyi sajtóval, hogy akármilyen hevesen essen is az eső, a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füst jól fog látszani. Hozzátette, hogy az általuk felszerelt kémény tökéletesen működik majd a konklávén a meteorológusok jósolta rossz időben is. A vatikáni televíziós központ  tizenhét tévékamerát szerelt fel a Szent Péter téren. Egy kamera reggeltől estig a Sixtus-kápolna kéményét figyeli majd.

A Szent Péter téren és környékén már hétfőn biztonsági készültség lépett életbe, igaz, egyelőre a legalacsonyabb, első fokú, de folyamatosan emelik majd.

A Vatikán környéki szállodákban szombattól lesz telt ház, bár az olasz fogyasztóvédők szerint a szobák ára több mint száz százalékkal emelkedett erre az időszakra. Március 17. és 19. között várható ugyanis az új pápa beiktatása, talán éppen Szent József ünnepére, 19-re esik, ez pedig Olaszországban egyben az apák napja is.

A szentszéki szóvivő szerint a beiktatásra már negyven hivatalos delegáció foglalt magának helyet. A pápaválasztó bíborosok kedd reggel hétkor költöznek be vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta házba (Domus Sanctae Martae). Ennek működését hat nővér és harminchárom fős személyzet biztosítja: portások, szakácsok, pincérek, takarítók.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap beszámolója szerint a jövendőbeli pápa a konklávé után a Szent Márta ház második emeletén levő 201. számú lakosztályban fog elhelyezkedni, amely egy nappaliból, dolgozószobából és hálószobából áll 18-19. századi bútorokkal.

Az olasz sajtó szerint a Sixtus-kápolnába belépő bíborosok között Angelo Scola milánói érseknek van a legtöbb esélye arra, hogy pápaként lépjen ki, és ehhez a szintén esélyesnek tartott Pedro Odilo Scherer brazíliai bíborosnál és az észak-amerikai bíboroscsoport jelöltjeinél kell több szavazatot szereznie.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió Timothy Dolan New York-i érseket tartja esélyesnek, aki Rómába érkezése óta jó kedélyével hívta fel magára a figyelmet. “Nem vagyok ideges amiatt, hogy be kell lépnem a konklávéba. Az lehetetlen, hogy én legyek a pápa, mert előtte még a bíborosi kinevezésemre kapott gratulációkat kellene megköszönnöm…” – mondta a bíboros a Sirius XM műholdas csatornának. Dolan, akit a Vatikánnal foglalkozó újságírók “kreatív konzervatívnak” neveznek, hozzátette: örül, hogy Rómába mehetett, mert nagyon szereti az olasz konyhát, főleg a paradicsomos fettuccine szalagtésztát, a római módra sütött bárányt és a tiramisut, “csak a dietetikusom meg ne tudja!”. Dolan szerint “az evangéliumot mosollyal és nem szigorú tekintettel kell tanítani”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik