Nagyvilág

Kezdődik a pápaválasztás

konklávé (konklávé, pápaválasztás, )
konklávé (konklávé, pápaválasztás, )

Nagy esőben is garantált a látványos füst a Vatikánban.

A pápaválasztó bíborosok kedd reggel hétkor költöztek be vatikáni szálláshelyükre, a Szent Márta házba (Domus Sanctae Martae). Ennek működését hat nővér és harminchárom fős személyzet biztosítja: portások, szakácsok, pincérek, takarítók.

Ma este 7-kor, holnap pedig délben és ugyancsak este 7-kor szállhat fel a a sikeres szavazást jelző fehér vagy a sikertelenséget mutató fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből.

Ki nyer ma?

Erdő Péter esélyeiről szinte minden napra jut egy hír. Az olasz politikai elit szócsövének számító Il Foglio című napilap nemrég Európa evangelizátora címmel, XVI. Benedek “természetes utódjának” nevezve mutatta be az esztergom-budapesti érseket a pápajelöltekről szóló sorozatában. Legutóbb a Die Presse német lap említette a leginkább esélyesnek tartott öt bíboros között Erdő Pétert.

Az olasz sajtó szerint Angelo Scola milánói érseknek van a legtöbb esélye arra, hogy pápaként lépjen ki, és ehhez a szintén esélyesnek tartott Pedro Odilo Scherer brazíliai bíborosnál és az észak-amerikai bíboroscsoport jelöltjeinél kell több szavazatot szereznie.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió Timothy Dolan New York-i érseket tartja esélyesnek, aki Rómába érkezése óta jó kedélyével hívta fel magára a figyelmet. “Nem vagyok ideges amiatt, hogy be kell lépnem a konklávéba. Az lehetetlen, hogy én legyek a pápa, mert előtte még a bíborosi kinevezésemre kapott gratulációkat kellene megköszönnöm…” – mondta a bíboros a Sirius XM műholdas csatornának. Dolan, akit a Vatikánnal foglalkozó újságírók “kreatív konzervatívnak” neveznek, hozzátette: örül, hogy Rómába mehetett, mert nagyon szereti az olasz konyhát, főleg a paradicsomos fettuccine szalagtésztát, a római módra sütött bárányt és a tiramisut, “csak a dietetikusom meg ne tudja!”. Dolan szerint “az evangéliumot mosollyal és nem szigorú tekintettel kell tanítani”.

Fő a biztonság

Hétfő estére minden készen állt a mai pápaválasztó konklávéra a Vatikánban. Felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések, a római köztisztasági hivatal pedig megduplázta a Vatikán körül üzemeltetett szemeteskocsik számát.

Giovanni Paoletti, az olasz tüzeléstechnikusok és kéményseprők országos szövetségének főtitkára azt közölte a helyi sajtóval, hogy akármilyen hevesen essen is az eső, a Sixtus-kápolna kéményéből felszálló füst jól fog látszani. Hozzátette, hogy az általuk felszerelt kémény tökéletesen működik majd a konklávén a meteorológusok jósolta rossz időben is.

A vatikáni televíziós központ tizenhét tévékamerát szerelt fel a Szent Péter téren. Egy kamera reggeltől estig a Sixtus-kápolna kéményét figyeli majd.

A Szent Péter téren és környékén már hétfőn biztonsági készültség lépett életbe, igaz, egyelőre a legalacsonyabb, elsőfokú, de folyamatosan emelik majd.

Szállás dupla áron

A Vatikán környéki szállodákban szombattól lesz telt ház, bár az olasz fogyasztóvédők szerint a szobák ára több mint száz százalékkal emelkedett erre az időszakra. Március 17. és 19. között várható ugyanis az új pápa beiktatása, talán éppen Szent József ünnepére, 19-re esik, ez pedig Olaszországban egyben az apák napja is.

A szentszéki szóvivő szerint a beiktatásra már negyven hivatalos delegáció foglalt magának helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik