Nagyvilág

Nem lett új pápa az első napon

vatikán (szent péter tér, )
vatikán (szent péter tér, )

Fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolna kéményéből az első szavazás után.

Kapcsolódó cikkek

Nem sikerült megválasztani az új pápát kedden. Kora este kezdődött meg a katolikus egyház új vezetőjét, a 266. pápát megválasztó tanácskozás.

Szerdán és – ha ezen a napon sem tudnak választani – a következő két napon is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok, kétszer délelőtt és kétszer délután. Ha pénteken sem sikerül egyházfőt választaniuk, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. A legerősebbek is csak néhány tucat voksra számítanak a kedd délutáni első szavazáskor, ezt próbálják föltornászni 77-re az újabb szavazási fordulókban. Ha ez egyik “nagy esélyesnek” – az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének – sem sikerül, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen forgatókönyvnél lenen Erdő Péter esélyes az egyházfői tisztségre, kattintson ide!

Angelo Scola a bukmékerek favoritja

A milánói érsek pápává választására fogadtak a legtöbben a William Hill angol és a Paddy Power ír fogadóirodákban.

Scola előnye igen jelentős, megválasztásának esélye mindkét iroda szerint 4:9. Scola után a ghánai Peter Turkson (2:7 a William Hillnél, illetve 1:6 a Paddy Powernél) és a brazil Odilo Scherer (1:4) a legesélyesebb pápajelölt – közölte kedden a két fogadóiroda. Ami az új pápa választott nevét illeti, a legtöbben a Leó, a Péter és Gergely nevekre fogadtak.

 


A képre kattintva galéria nyílik a konklávé helyszínéről és előzményeiről (Fotó: AFP)

Mint arról korábban beszámoltunk, kedden 10 órakor megkezdődött a mise az új egyházfő megválasztásáért a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Ezután a bíborosok visszatértek szálláshelyükre, a Szent Márta-házba, ekkor volt az utolsó lehetőségük kommunikálni a külvilággal.

A Corriere della Sera című olasz napilap már a konklávé menüjét is közzétette. Eszerint a Szent Márta-házban, a pápaválasztó bíborosok szállásán főző apácák levesből, spagettiből, nyárson sültből és párolt zöldségből álló menüt szolgálnak fel a bíborosoknak. A menü nem a középkori pápaválasztók eledeléül szolgáló kenyér és víz, de „a római éttermek választékához hasonlítva könnyen feledhető” – teszi hozzá a napilap, amely szerint „a kórházinak is beillő étrend gyorsíthatja Szent Péter utódjának megválasztását”.

A bíborosok egyébként, akikről az hírlik, hogy nem vetik meg a jót, az elmúlt napokban kiélvezték a római gasztronómia nyújtotta lehetőségeket. „Főzzenek nekem egy jó carbonara tésztát, mert a harmadik nap után, ha nem választjuk meg a pápát, száraz kenyeret és vizet kapunk” – tréfálkozott Thomas Christopher Collins kanadai bíboros a Vatikánhoz közeli Venerina étteremben, két nappal a pápaválasztás kezdete előtt. Jean-Louis Tauran, aki az új pápa nevét kihirdeti majd, szintén a Venerina törzsvendége. Ő viszont a inkább a húst és a pizzát kedveli a tulajdonos szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik