Nagyvilág

Bíróság elé került a pálinkafőzés

palinka(960x640)(1).jpg (pálinka, sziget fesztivál)
palinka(960x640)(1).jpg (pálinka, sziget fesztivál)

Az Európai Bizottság továbbra is úgy látja, hogy uniós jogot sért a házi pálinkafőzés adómentessége, ezért az Európai Bíróság elé utalja az ügyet – írja Bruxinfó.

Orbán Viktor még 2010 júniusában, a kormány első gazdasági akciótervének részeként jelentette be, hogy teljes jövedékiadó-mentességet biztosítanak azoknak a szeszfőzőknek, akik személyes célra készítenek pálinkát. Ez azt jelenti, hogy évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni. Az uniós irányelv szerint viszont a tagállamok maxiumum 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben személyes használatra előállított gyümölcspárlatokra.

2011-ben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a törvény miatt. 2012 júniusában a második szakaszba került az eljárás, miután a testületet nem győzte meg a magyar kormány első válasza.

A pálinkafőzéssel kapcsolatos uniós aggályokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte:a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része, Magyarország pedig – hasonlóan más uniós államokhoz – biztosítani akarja e hagyomány fennmaradását. Ezért teremtette meg a kormány – a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével – a házi pálinkafőzés szabadságát.

Második alkalommal sem sikerült a magyar kormánynak meggyőznie az EB-t, ezért kerül az EU bírósága elé az ügy. Ha a bizottságnak adnak igazat, kötelező lesz módosítani a törvényt, ha nem teszi ezt meg Magyarország, akár pénzbüntetést is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik