Belföld

Íme Orbán 29 pontja!

Az adórendszer átalakításába a szabad pálinkafőzés intézményének visszaállítása is belefért.

Bejelentette kormánya, „első gazdasági akciótervét” Orbán Viktor kedden, nem sokkal délután 1 óra után. A miniszterelnök a hétvégi rendkívüli kormányülés és a keddi kormánypárti frakciószövetségi egyeztetést követően terjesztette elő javaslatait az Országgyűlésnek. Orbán Viktor két alapgondolat mentén, összesen 29 pontba sorolta a kormány intézkedés-javaslatait.

A miniszterelnök az első kategóriában az új gazdasági rendszer felépítéséhez szükséges lépéseket említette. Hangsúlyozta, hogy ehhez elengedhetetlen az adórendszer átalakítása, ezért ezt a következő intézkedésekkel kívánja a kormány elérni: bevezetnék a 16 százalékos egykulcsos, családi jövedelemadót, a két rendszert egyesítő, harmonizáló rendszerben. A kormány egyetlen mozdulattal eltörölne 10 kisadót, amelyek a kis- és középvállalkozásokat sújtják. Ha valaki a jövőben az adózott jövedelméből munkát biztosít valakinek, akkor annak a munkavállalónak már nem kellene adót fizetnie Orbán szerint. Egyenes ágú leszármazás esetén a családon belüli vagyonmozgást – az adószabadság jegyében – nem fogja illeték vagy más adó terhelni – mondta a miniszterelnök.

Az új gazdasági rendszer kiépítésének jegyében meg kell kezdeni a bürokrácia csökkentését és a kis- és középvállalkozások felzárkóztatását is – jelentette be a kormányfő; a beruházások megindításánál beszerzendő engedélyek egyharmadát a kormány ezért eltöröli. Az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit hatályon kívül helyeznék, és amíg új rendszert nem építenek ki, a régi marad érvényben. Ha valaki ingatlant akar bérbe adni, ne kelljen vállalkozást indítania – mondta Orbán Viktor. 90 év után a kormány engedélyezné az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítési jogát. Áfamentes lenne az adományozás. A kabinet megkönnyítené a kistermelők áruinak értékékesítési feltételeit. Felemelnék a Széchenyi-kártya program összegét 50 millió forintra, ezzel a tervek szerint beruházni és pályázni is lehetne majd. A kormányfő szavai szerint radikális átrendezés vár az EU-s forrásokból érkező pénzekre is.

A kormány második alapgondolatának Orbán a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetését jelölte meg. Ennek jegyében a kabinet javaslatot tesz a bankadó bevezetésére, amely mindegyik típusú pénzintézetet – bankokat, biztosítókat, lízingcégeket – érintené. Ezzel kapcsolatban a kormány tárgyalásokat kezd velük és a jelenlegi 13 milliárd forintos költségvetési hozzájárulást 200 milliárd forintra emeltetné 3 év alatt. Orbán Viktor hozzátette: a pénzintézetek állami segítségből vészelték át a válságot, most itt az ideje, hogy ők is segítsenek az embereken. A miniszterelnök leszögezte: minden bankellenes hangulatkeltés ellen fellép a kormány.

A kabinet ezen túlmenően költségstopot vezet be az állami intézményekre, átalakítaná a közszféra bérrendszerét, és felülvizsgálná az állami intézmények költségvetését, illetve a külső megbízásokat. Orbán szerint ettől 120 milliárd forint megtakarítás keletkezhet a költségvetésben. A kormány megadóztatná a 60 napon túli végkielégítéseket és egyéb béren kívüli juttatásokat is a közszférában; 98 százalékos adóval. Havi bruttó 2 milliós forintos bérezési plafont vezetnének be az állami szférában, beleértve a Nemzeti Bankot is. Csökkentenék az állami bértömeget: a különböző igazgatóságokból 100 helyett 10-et tartanának meg. A pártok állami támogatását 15 százalékkal mérsékelné a kormány. Teljes bútor, telefon és autóvásárlási stopot rendelnek el a közszférában.

A családok megsegítésére létrehoznák a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot a bedőlt lakáshitelek által veszélyeztetett emberek ingatlanjainak megmentése érdekében, egyben megtiltanák a devizahiteles jelzálogfelvételt. 2010. december 31-ig kilakoltatási moratóriumot vezetnének be és megoldást keresnének az ebbe a helyzetbe került családok megsegítésére. A kormány emellett védené a hazai élelmiszereket a külföldiekkel szemben úgy, hogy másodlagos élelmiszervizsgálatot vezetnének be. A közüzemi díjak emelésére pedig moratóriumot rendelne el a kormány, és tárgyalásokat kezdene az ármegállapítási rendszer átalakításáról.

Orbán Viktor beszéde elején megköszönte mindenkinek, aki a gátakon dolgozik, hogy részt vesz az árvízi védekezésben, egyben a parlament nevében együttérzését fejezte ki azoknak a családoknak, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat a természeti csapás következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik