Nagyvilág

Nem betegség miatt mond le a pápa

Benedek-papa(2)(210x140)(1).jpg (benedek pápa)
Benedek-papa(2)(210x140)(1).jpg (benedek pápa)

XVI. Benedek öreg és gyenge, de nem beteg – állítja a Szentszék.

Történelmi döntésről van szó, a pápát nem befolyásolták a Vatikán kormányzásában jelentkező problémák és a Vatileaks-botrány sem – jelentette ki kedden a Vatikánban tartott sajtóértekezletén Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Hozzátette, hogy a pápa „nyugodtan éli meg lemondását, döntését tiszta fejjel és hosszasan átgondolva hozta meg”. A szóvivő megerősítette a l’Osservatore Romano szentszéki napilap értesülését arról, hogy a pápa a tavaly márciusban Mexikóban és Kubában tett látogatása után hozta meg döntését.

Lombardi megerősítette az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap értesülését is, miszerint az utóbbi hetekben egy római katolikus klinikán műtétet hajtottak végre a pápán, és kicserélték szívritmus-szabályozóját. A műtétet eddig titokban tartották. Lombardi „rutinműtétről” beszélt. Ratzinger bíboros a pacemakert még pápává választása előtt kapta.

A szóvivő elmondta, hogy XVI. Benedek a lemondása után nem vesz részt az utódját megválasztó konklávén, és semmilyen szerepe nem lesz az új pápa megválasztásában. Jelenléte sem fog problémát okozni utódjának – hangoztatta Lombardi azokra a feltételezésekre reagálva, amelyek szerint XVI. Benedek „árnyékpápaként” magasodhat utódja fölé.


(Fotó: AFP)

XVI. Benedek pápai gyűrűjét február 28. után összetörik. Még nem tudjuk, hogy Joseph Ratzinger milyen címet fog viselni, valószínűleg nem bíborosnak fogjuk nevezni, és lehet, hogy a tiszteletbeli római püspök titulusát viseli majd – hangsúlyozta Lombardi. Megjegyezte, hogy mivel az egyház is teljesen új helyzettel találta magát szembe, számos részletkérdés még tisztázásra vár.

XVI. Benedek a Vatikánban, a Szent Péter-bazilika mögötti Mater Ecclesiae kolostorba költözik be, amelyet most alakítanak át. A pápa a nővérektől elkülönített szárnyon fog élni, a kolostor számára fenntartott részében senki más nem lesz. A szóvivő hangsúlyozta, hogy február 28-ig XVI. Benedek teljes mértékben ellátja pápai feladatait. Szerdán megtartja az általános audienciát, a következő napokban korábbi programja szerint fogadja Guatemala és Románia elnökét.

Az utolsó általános audienciát XVI. Benedek február 27-én tartja meg a Szent Péter téren, ami egyben a búcsúja is lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik