Nagyvilág

Élménypark épül Pakisztánban, ahol megölték bin Ladent

bin-laden(2)(210x140)(2).jpg (bin laden)
bin-laden(2)(210x140)(2).jpg (bin laden)

Nagy szórakoztató komplexumot létesítenek Abbotabád pakisztáni városban, ahol Oszama bin Laden terroristavezér, a világ legkeresettebb bűnözője tavaly májusi megöléséig rejtőzködött.

A beruházást bejelentő tartományi sport- és turisztikai miniszter tagadta, hogy a nagyszabású élménypark létrehozásának célja a város imázsának feljavítása volna azután, hogy az amerikai haditengerészet különleges egysége (SEAL) 2011. május 2-án hajnalban egy kommandósakcióban végzett a  terroristavezérrel.

Haibár-Pahtunhva tartomány egyik törvényhozója azonban elismerte, hogy a fővárostól, Iszlámábádtól 50 kilométerre északkeletre fekvő város megítélésének javulását várja a projekttől.

Minigolfozni is lehet

Az ötvenmillió rúpiás (6,5 milliárd forint) projekt keretében egyebek közt állatkert, siklóernyő-, sziklamászó- és vízisportközpont, minigolf- és kocogópálya, mesterséges vízesés és több étterem épül magán- és közpénzekből a város peremén egy 20 hektárnyi területen, amelyet a későbbiekben 200 hektárosra akarnak bővíteni.

A beruházás már az elkövetkező hetekben megkezdődik, és a tervek szerint öt év múlva fejeződik be.

Házának ma már hűlt helye – Fotó: AFP

Lebontották a házát

A nagy fehér villát, amelyben bin Laden a megöléséig lakott, a pakisztáni hatóságok lebontották, de egyelőre nem tudták eldönteni, hogy mi létesüljön a helyén. Egy vezető tartományi tisztségviselő azt javasolta, hogy a telken építsenek lakóházakat a súlyos lakáshiány enyhítésére.

Az ötletet, hogy a terroristavezér búvóhelyéül szolgáló, szigorúan őrzött épület helyén létesüljön közpark, elvetették, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a nyilvános létesítmény “Oszama-parkká”, egyfajta zarándokhellyé válna a szélsőségesek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik