Nagyvilág

Felesége buktatta le bin Ladent

Első feleségeinek egyike féltékenységből juttathatta az amerikaiak kezére a szenilis és háttérbe szorított Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetőjét - állítja egy volt pakisztáni tábornok.

Tíz hónappal az amerikai különleges erők által végrehajtott abottábádi akció után még mindig homály övezi bin Laden halálának pontos körülményeit és hátterét. A bizonytalanság jó táptalaja a különféle összeesküvés-elméleteknek, amelyek között az árulás lehetősége is előkelő helyen szerepel.

Szellemileg leépült

Saukat Kadir nyugalmazott pakisztáni tábornok 8 hónapon át kutatott az esettel kapcsolatban. A férfi, aki jó kapcsolatot ápol a hadsereg legfelsőbb köreivel, ellátogathatott az abottábádi komplexumba is, mielőtt azt februárban lerombolták volna. Emellett beszélt azokkal az ügynökökkel, akik kihallgatták a terroristavezér három özvegyét. A vizsgálódásokból szokatlan elmélet született: Kadir szerint a megtépázott tekintélyű bin Ladentől az al-Kaida, pontosabban jobbkeze, Ajman az-Zavahiri szabadult meg egyik felesége felhasználásával.

Az egykori tábornok úgy gondolja, hogy bin Laden 2001-től kezdve fokozatosan a szellemi leépülés jegyeit mutatta, és az öregedő vezér egyre terhesebb lett Zavahirinak, akinek végül sikerült eltávolítania, és a helyére lépnie. “Elege volt bin Laden lázálomszerű hóbortjaiból; az is eszébe jutott, hogy el kellene foglalni egy atomreaktor” – magyarázta Kadir.

Az al-Kaida végül elhatározta, hogy Abottábádban építenek neki házat, ahová 2005-ben költözött be feleségeivel és gyerekeivel. A tábornok szerint összesen 27-en éltek az épületegyüttesben békességben mindaddig, amíg bin Laden egyik első felesége oda nem költözött 2011 márciusában, alig két hónappal a rajtaütés előtt.

Keresd a nőt!

A szaúd-arábiai nő, Hajria a nyolcvanas években ment hozzá bin Ladenhez, de sok időt töltött Iránban, ahol egészen 2010-ig bujkált, miután férje a világ legkeresettebb terroristájává vált. Hajria ezután több hónapot töltött az al-Kaida afganisztáni bázisán, és csak 2011-ben érkezett Pakisztánba.

A betegesen féltékeny, mellőzött nő az első emeleten kapott helyet, míg bin Laden a legfelső emeleten élt legújabb feleségével, a 29 éves jemeni Amal Abdulfattahhal, akit 1999-ben vett magához. A párnak 5 gyereke volt, akik közül kettő már Abottábádban született.

A volt tábornok meggyőződéssel vallja: Hajria árulta el a terroristavezért. Amal vallomása szerint a nő többekben, köztük bin Laden felnőtt fiában, Halidban is felébresztette a gyanút. A tábornok szerint Zavahiri a háttérből irányította Hajriát, hogy miként vezesse az amerikaiakat bin Laden nyomára. Az amerikaiaknak végül sikerült lehallgatniuk Hajria egyik telefonbeszélgetését, ami meggyőzte őket arról, hogy a terroristavezér az abottábádi házban tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik