Nagyvilág

Elrettentő példaként emlegették Magyarországot az EP-ben

gyongyosi-marton(210x140)(5).jpg (gyöngyösi márton)
gyongyosi-marton(210x140)(5).jpg (gyöngyösi márton)

Szégyennek nevezte kedd este, az Európai Parlamentben tartott holokauszt-emléknapon Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) német szociáldemokrata elnöke, hogy az Európai Unió egyik tagállamának egyik szabadon választott képviselője a zsidók összeírását szorgalmazta.

Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus vezetője arról beszélt, hogy számos országban egyre több az antiszemita incidens. Magyarországot is kiemelte: egy 2012-es felmérésre hivatkozva azt állította, hogy 63 százalékkal emelkedett az ilyen esetek száma.

“Sem figyelmen kívül hagyni, sem elfogadni nem tudjuk az olyan pártokat, mint a Jobbik, amely Budapesten a zsidók összeírását sürgette” – fogalmazott a moszkvai születésű zsidó vezető. A görög Arany Hajnal pártot is említette, amely az athéni törvényhozás helyeinek hat százalékát birtokolja, és azt állítja, hogy a második világháborúban harmincadannyi zsidó embert gyilkoltak meg, mint ahány a nürnbergi nemzetközi törvényszék megállapításában szerepel.

Kantor felidézte azt a mondást, miszerint ahhoz, hogy a gonosz győzedelmeskedjen, csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. “Nem hunyhatunk szemet, mert újra erősödik az antiszemitizmus” – mondta.

Martin Schulz, az EP elnöke beszéde elején szintén kijelentette, hogy Európában igenis van antiszemitizmus. Van olyan szabadon választott képviselő az Európai Unió egyik tagállamában, aki a zsidók összeírását sürgeti – utalt a német politikus Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő nagy port kavart kijelentésére.

„Ez szégyen Európában!” – mondta, és szavait a megemlékezés résztvevői tapssal fogadtak.

Az EP elnöke úgy vélekedett, hogy az európai, határok fölött álló intézmények feladata nemcsak a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés, hanem a kölcsönös kontroll is annak megakadályozására, hogy “az európai közösség egyik tagja ellenőrizetlenül elsodródjon egy veszélyes irányba”. A szocialista politikus annak a véleményének adott hangot, hogy aki erős, vezető, választott tisztségviselő, közszereplő, annak bátornak kell lennie, hogy kiálljon és harcoljon bárhol és bármikor, ha felüti a fejét a rasszizmus vagy az antiszemitizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik