Közélet

Nem indul nyomozás a zsidózó jobbikos ellen

gyongyosi-marton(210x140)(5).jpg (gyöngyösi márton)
gyongyosi-marton(210x140)(5).jpg (gyöngyösi márton)

Gyöngyösi Márton az ügyészség szerint nem követte el közösség elleni izgatás bűntettét.

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a dr. Köves Slomó és Bodnár Dániel által Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőt érintően közösség elleni izgatás bűntette miatt tett feljelentést. A főügyész szerdai közleményében azt írja, az említett bűncselekményt az követi el, aki “nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít”.

Keresztes Imre kifejti – az Alkotmánybíróság és a perbíróságok következetes jogértelmezési gyakorlatának lényege szerint – gyűlöletre uszítás akkor valósul meg, ha az elkövető a magatartásával olyan mértékben korbácsolja fel az érzelmeket, amely révén kialakul a közvetlen veszélye annak, hogy a felszított indulatok erőszakos cselekedetbe torkollanak. Ezek miatt, valamint az ügyben elrendelt feljelentéskiegészítés kapcsán beszerzett adatokat is figyelembe véve Gyöngyösi Márton cselekménye tehát nem minősül gyűlöletre uszításnak, ezért utasították el a feljelentést.

Az ügyészség emlékeztet: több ügyben is eredménytelenül emeltek vádat, a bíróságok a fenti értelmezés alapján felmentették a terhelteket.

Mint ismert, Gyöngyösi Márton tavaly, november 26-án azt javasolta a  parlamentben, hogy írják össze a zsidó származású képviselőket, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A kijelentés nagy vihart kavart.

A feljelentés nem váratott sokat magára, dr. Köves Slomó és Bodnár Dániel már másnap a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik