Nagyvilág

Toplistára került Gyöngyösi zsidózása

Gyöngyösi Márton (gyöngyösi márton, )
Gyöngyösi Márton (gyöngyösi márton, )

Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő a hetedik helyre került az izraeli Simon Wiesenthal Központ tízes listáján, amely 2012 leginkább antiszemita vagy Izrael-ellenes kijelentéseit gyűjtötte össze.

A jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ listáján az egyiptomi Muszlim Testvériség került az első helyre. A szervezet elnöke, Mohammed Badie vérontással és a korrupció elterjesztésével vádolta a zsidókat, és dzsiháddal fenyegette meg őket. Egyik vallási vezetőjük pedig azért fohászkodott Allahhoz, hogy pusztítsa el a zsidókat és támogatóikat.

A második helyen az iráni rezsim áll. Az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád szerint négyszáz éve a zsidók és a cionisták tartják markukban a világot, irányítják a politikát, a médiát és a pénzügyi rendszert. Az iráni vezérkari főnök azt mondta, hogy Irán legfőbb célja Izrael megsemmisítése, az ország egyik alelnöke pedig arról beszélt, hogy a zsidók irányítják az egész világon a kábítószer-kereskedelmet.

A harmadik a listán egy brazil karikaturista. Carlos Latuff egyik rajzán Bejnamin Netanjahu izraeli kormányfő látható, amint a gázai konfliktus idején pénzeket facsar ki egy nőalakból.

A negyedik helyet az európai focidrukkerek kapták meg. A Simon Wiesenthal Központ emlékeztet arra, hogy eddig csak Kelet-Európában volt jellemző az antiszemitizmus a futballpályákon, mostanában viszont Nyugaton is újjáéledt a jelenség. Példaként említik a londoni zsidó közösség körében népszerű Tottenham Hotspur egyik meccsét, ahol az ellenfél szurkolói elgázosítással fenyegették a Tottenham drukkereit.

Ötödik helyre sorolták az ukrán szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) pártot. A kijevi parlamentbe 10 százalékkal bejutott párt elnöke, Oleg Tyagnibok arról beszélt, hogy ki kell űzni az országból a „moszkovita zsidó maffiát”.

A görög neonáci Arany Hajnal Párt lett a hatodik a Simon Wiesenthal Központ top 10-es listáján, a holokauszt tagadása miatt. A párt alapítója, Nikolaos Michaloliakos egy interjúban azt mondta, hogy nem voltak gázkamrák, és nem igaz, hogy hatmillió zsidó meghalt a világháborúban. A görög párt egyik parlamenti képviselője a Pogrom nevű újfasiszta punkegyüttes tagja volt.

A Jobbik a hetedik helyre került a szégyenlistán amiatt, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő októberben azt javasolta a magyar parlamentben, hogy írják össze a zsidó származású képviselőket, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

A listán a nyolcadik az, hogy Norvégia kitüntetett egy antiszemita norvég orvost, aki a zsidók nemzetközi befolyásáról ír a honlapján. Trond Ali Linstad arra inti olvasóit, hogy óvakodjanak a zsidóktól, és sikernek nevezi az Izrael elleni támadásokat. Kijelentései ellenére a norvég király olyan kitüntetésre terjesztette elő, amellyel a tudományban, művészetben és a közszolgálatban elért eredményeket szokták díjazni.

A kilencedik egy német újságíró, Jakob Augstein. A Spiegel Online munkatársa cikkeiben azt bizonygatja, hogy Izrael “pórázon tartja a világot” a háborús fenyegetésével, a zsidó lobbi az amerikai külpolitikát is nagyban befolyásolja, Izrael nukleáris ereje pedig veszélyezteti a törékeny világbékét.

A top 10-es lista utolsó helyére sorolták Louis Farrakhant, aki már korábban is többször tett antiszemita kijelentéseket. Az amerikai Nation of Islam vezetője szerint a zsidók irányították a rabszolga-kereskedelmet és tartják hatalmukban az amerikai kormányt. Tavaly azt kérdést is feltette, hogy “vajon véletlen-e, hogy Washingtonban épp a Holokauszt Múzeum mellett van a Federal Reserve, ahol a pénzt nyomják?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik