Nagyvilág

Tálib parancsnokot ölt meg Harry herceg

harry herceg (harry herceg, )
harry herceg (harry herceg, )

Megölte az afganisztáni tálib erők egyik parancsnokát Harry herceg – írta a The Sun.

A legnagyobb példányszámú brit napilap – bennfentes katonai forrásai – szerint Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia egy szárazföldi egységeket támogató helikopteres rajtaütésben vett részt a déli Hilmend tartományban. Harry herceg az általa irányított helikopter rakétáival, valamint fedélzeti géppuskáival semmisítette meg a meg nem nevezett tálib parancsnok harcálláspontját.

A 28 éves herceg 2008-2009-ben már járt az afganisztáni tűzvonalban. A fronton részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen. A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott. A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak róla, hogy Harry Afganisztánban van, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt amíg a herceg frontszolgálata le nem jár.

A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették, ezután Harryt biztonsági megfontolásokból azonnal hazarendelték. Ebbe a herceg annak idején nehezen törődött bele, és rendszeresen hangoztatta, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra.

Harry a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián végzett. Most századosi rangban, katonai helikopterpilótaként kezdett újabb frontszolgálatot, miután a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikoptertípusának, az Apache-nak a vezetésére kapott kiképzést.

Nem Harry az első, aki a brit uralkodó leszármazottai közül tényleges frontszolgálatot teljesít. András yorki herceg, a királynő másodszülött fia az Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos falklandi háborúban – amelyben 255 brit katona esett el – ugyancsak helikopterpilótaként szolgált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik