Nagyvilág

Harry herceg a tálibok halállistáján

harry herceg (harry herceg)
harry herceg (harry herceg)

Meg akarják ölni a tálibok a brit herceget, aki helikopterpilótaként második kiküldetésére tért vissza Afganisztánba a brit hadsereggel.

“Mindent meg fogunk tenni, hogy végezzünk Harry herceggel és a brit hadsereg más, Hilmend tartományban állomásozó tagjaival. Nem túszul ejteni, hanem megölni akarjuk a herceget” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Zabihullah Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője.

Vadásznak rá – Fotó: AFP

Hilmend tartomány az afganisztáni felkelők egyik fő erősségének számít. Mint Mudzsahid elmondta, a tálibok már egy tervet is kidolgoztak a brit trón öröklési sorában harmadik helyen álló Harry herceg megölésére.

A 27 éves herceg, akit a hadseregben Wales kapitány kódnéven ismernek, a múlt héten érkezett meg a dél-afganisztáni tartományban található Camp Bastionba, ahol négy hónapon keresztül teljesít majd szolgálatot egy Apache típusú helikopter pilótájaként.

Harry – II. Erzsébet királynő unokája, egyben beosztottja, mivel nagymamája a brit fegyveres erők főparancsnoka – 2008-2009-ben már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen. Elöljáróinak akkori értékelése szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette. A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának. Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik