Nagyvilág

Átadták a Nobel-békedíjat az Európai Uniónak

eu-nobel-békedíj (nobel-békedíj, európai unió, )
eu-nobel-békedíj (nobel-békedíj, európai unió, )

A 2012-es Nobel-békedíjat az Európai Unió az európai kontinens békés fejlődésében, a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében játszott meghatározó szerepéért kapta.

Átadták a Nobel-békedíjat, amelyet idén az Európai Unió kapott. A díjat Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke vehette át Oslóban.

Mintegy húsz uniós állam- és kormányfő jelenlétében a norvég Nobel-bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a nemzetközi gazdasági válság ellenére előre kell haladnia. Mint fogalmazott, „meg kell őrizni azt, amit elértünk, és javítani kell azon, amit megalkottunk, hogy lehetővé váljék az európai közösséget ma fenyegető problémák megoldása”. Szerinte ez az egyetlen lehetőség a válság okozta nehézségek kezelésére.

Jagland – akit Európa-pártinak ismernek az egyébként euroszkeptikus Norvégiában – ezután átadta a díjat a három fő európai intézmény képviselőinek, Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság és Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének.

Az átadásnál mintegy húsz uniós állam- és kormányfő volt jelen, köztük Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia köztársasági elnök. Magyarországot az eredeti elképzelések szerint Áder János államfő képviselte volna, de mivel repülőgépjáratát az erős havazás miatt törölték, nem tudott elutazni. A „nagy hiányzók” között volt David Cameron brit miniszterelnök és Václav Klaus cseh elnök, akik nem tartoznak az uniós együttműködés vérmes támogatói közé.

A díjat megköszönve Van Rompuy egyebek között arról beszélt, hogy „olyan időkben, amikor a bizonytalanság az úr, ez a nap Európa- és világszerte az unió alapvető céljára emlékezteti az embereket. Ez a cél az európai nemzetek testvériségének elmélyítése, ma és a jövőben.”

Az uniós állam- és kormányfői tanács elnöke hangsúlyozta, „az a tény, hogy ma oly sok európai vezető van itt jelen, aláhúzza közös meggyőződésünket: hogy együtt és erősebben kerülünk ki a válságból. Elég erősen ahhoz, hogy megvédjük érdekeinket, és előmozdítsuk értékeinket a világban… Mindannyian azon munkálkodunk, hogy egy jobb Európát hagyjunk gyermekeinkre és unokáinkra.”

Barroso azt említette meg, hogy ma már az európai egység egyik leglátványosabb jelképét mindenki a kezében tartja, mégpedig a közös uniós pénzt, az eurót.

ƒ„Az európai egység megteremtésére való törekvésünk nem tökéletes műalkotás; sokkal inkább folyamatban lévő munka, amely szüntelen és körültekintő gondoskodást igényel” – mutatott rá mindazonáltal az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Durao Barroso kijelentette azt is, „az elmúlt hatvan évben az európai projekt igazolta, hogy az embereknek és a nemzeteknek lehetséges megvalósítaniuk a határokon átnyúló összefogást. (…) Itt és ma az a reményünk és az elkötelezettségünk, hogy – a jóakaratú emberek hozzájárulásával – az Európai Unió elő fogja segíteni, hogy ez az összefogás az egész világon megvalósuljon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik