Nagyvilág

A szíriai vezetés vegyi fegyverek bevetésére készül

Szíria (szíria)
Szíria (szíria)

London és Washington "erőteljes figyelmeztetést" küldött közvetlenül a szíriai rezsimnek.

A brit és az amerikai kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai vezetés vegyi fegyverek bevetésére készül – mondta szombaton a brit külügyminiszter. William Hague, aki egy bahreini biztonsági konferencián nyilatkozott a BBC-nek, kijelentette, hogy London és Washington “erőteljes figyelmeztetést” küldött közvetlenül a szíriai rezsimnek.

Hague ugyanakkor sem a figyelmeztetés mibenlétéről, sem a bizonyítékokról nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, mondván: a vegyi fegyverek bevetésének előkészületeiről szóló értesülések “hírszerzési forrásokból” származnak, és ezért “egyáltalán nem fedhető fel” pontos tartalmuk.

A brit külügyminiszter szerint ugyanakkor a bizonyítékok elégségesek ahhoz, hogy “tudni lehessen: szükségessé vált a figyelmeztetés, és (a szíriai kormány) ezt meg is kapta”.

Hague hozzátette: reméli, hogy Szíria “megszívleli” a brit-amerikai figyelmeztetést, annál is inkább, mivel mind az Egyesült Államok elnöke, mind a brit kormány “komolyan is gondolja” mindazt, ami e figyelmeztetésben szerepel.

A miniszter kijelentette: teljesen érthető, ha az “iraki tapasztalatok nyomán” kétségek merülnek fel a szíriai vegyi fegyverekkel kapcsolatos nyugati értesülésekkel kapcsolatban. “Senkitől nem is kérjük azonban, hogy bízzon bennünk, mi láttuk a bizonyítékokat, és figyelmeztetést küldtünk a (szíriai) rezsimnek. Ez volt a helyes lépés, és ehhez nem szükséges a világ többi országának bizalma” – fogalmazott a szombati BBC-interjúban William Hague.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik