Nagyvilág

Diákok haltak meg egy szíriai aknatámadásban

Szíria (szíria)
Szíria (szíria)

Nyolc diák és egy tanár halt meg kedden, amikor aknatalálat ért egy iskolát Damaszkusz tartomány al-Vafidin településén.

A hivatalos szíriai televízió szerint „terroristák” (fegyveres lázadók) követték el a támadást.

A Damaszkusztól 20 kilométerre északkeletre fekvő városban jelenleg 25 ezer olyan belső menekült él, aki a Golán-fennsíkról költözött el annak 1967-es izraeli megszállása után.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint több mint 41 ezer ember halt meg – többségükben polgári személyek – a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni felkelés tavaly márciusi kezdete óta.

Előzőleg a NATO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösség azonnali válaszával kellene számolnia annak, aki vegyi fegyvert vetne be. Anders Fogh Rasmussen azt mondta, „a vegyi fegyverek esetleges alkalmazása teljességgel elfogadhatatlan lenne az egész nemzetközi közösség számára”.


Fotó: AFP / Javier Manzano

Annak a veszélyére, hogy a szíriai rezsim esetleg vegyi fegyvereket vethet be a belső fegyveres ellenállókkal szemben, az amerikai kormányzat tett utalásokat az elmúlt napokban. Barack Obama elnök hétfőn felszólította Bassár el-Aszad szíriai államfőt, hogy ne vessen be vegyi fegyvert az ellenzéki erők ellen, mert annak következményei lesznek.

„A vegyi fegyverek bevetése tökéletesen elfogadhatatlan, és ha elköveti azt a tragikus hibát, hogy ilyen fegyvereket alkalmaz, annak következményei lesznek, és Önt felelősségre fogják vonni” – figyelmeztette Aszadot az amerikai elnök.

A külügyminiszteri tanácskozás előtti sajtótájékoztatóján Rasmussen – szintén a szíriai belharcokra utalva – hangsúlyozta: nagy aggodalomra ad okot a NATO délkeleti határtérségében kialakult helyzet. „Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Törökországgal” – jelentette ki.

Ankara a közelmúltban Patriot típusú rakétavédelmi rendszer telepítését kérte a NATO-szövetségesektől a szíriai határ közelében. Az atlanti szövetségben az Egyesült Államokon kívül Németország és Hollandia rendelkezik ilyen eszközökkel, Washington már jelezte, hogy hajlandó a rendszer telepítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik