Nagyvilág

Ilyen egy igazi hercegné

A norvég trónörökös felesége emberségből mutatott példát.

Titokban Indiába utazott a norvég trónörökös felesége, Mette-Marit királyi hercegné, hogy mindaddig dajkálja egy meleg palotai alkalmazottja béranyától származó ikreit, amíg a homoszexuális házaspár vízumot kap, hogy a dél-ázsiai országból Norvégiába vihesse a gyermekeket.

A hercegné október végén ült repülőre diplomáciai útlevelével, amikor arról értesült, hogy a gyermekek megszülettek egy újdelhi kórházban, ám a meleg alkalmazott, aki jó barátja, még nem kapta meg a beutazási vízumot.

“Számomra a történet arról szólt, hogy két kisbaba fekszik egyedül egy újdelhi kórházban. Nekem megvolt a lehetőségem, hogy utazzam, és meg akartam tenni mindent, amit csak tudtam” – fogalmazott Mette-Marit közleményében.

A hercegné nem tájékoztatta az indiai hatóságokat, és napokat töltött a gyerekeket dajkálva a Manav kórházban, amíg aztán a személyzet felismerte. Távollétében a palota vezette eseménynaptárban ugyanúgy szerepelt a neve, és arra sem adtak magyarázatot, hogy miért nem jelent meg egy hivatalos parlamenti ebéden.

Haakon norvég trónörökös feleségét a meleg pár egy rokona váltotta fel az újszülött ikrek mellett, míg végül novemberben a szülők is megkapták a vízumot az utazáshoz, és hazavitték Norvégiába gyermekeiket.

A béranyaság kérdése komoly viták kereszttüzében áll a protestáns skandináv országban: a kormányzat nem támogatja, hogy norvég állampolgárok fizessenek a béranyától származó gyermekekért. Ugyanakkor Norvégia volt 1993-ban a világ második országa, ahol bejegyezték az azonos nemű párkapcsolatokat, és 2009 óta a meleg párok törvényesen össze is házasodhatnak.

“Előfordul, hogy az élet olyan helyzetbe hozza az embert, hogy kevés jó megoldás van. Most is ez történt” – jelentette ki a hercegné, hangsúlyozva, hogy nem akarja figyelmen kívül hagyni a béranyasággal kapcsolatos vitát, de most azt tette, amit egy barátnak kell.

Norvégiában amúgy sem ismeretlenek az emberi jogok. Gondolnak a nemek közötti egyenlőségre, Afrikára és az apák feladataira is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik