Nagyvilág

Hagyományaik feladására kéri McCartney az amerikaiakat

Paul McCartney, az egykori Beatles énekese arra szólította fel az amerikaiakat, hogy mondjanak le a hagyományos pulykavacsorárólhálaadáskor.

A vegetáriánus brit zenész a PETA állatvédő szervezet indítványához csatlakozott. Az állatvédők honlapján McCartney Ne egyetek pulykát! feliratú pólóban feszít, és “kegyetlenség nélküli ünnepi lakomát” kíván mindenkinek. Az Egyesült Államokbanhálaadáskor a PETA szerint több mint 45 millió pulykát fogyasztanak el, karácsonykor pedig további 22 milliót.

Az Egyesült Államokban ma ünneplik a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely a karácsony mellett a legnagyobb amerikai családi ünnep, amelyet az emberek munkaszünettel, a rokonok és a hagyományos pulykasült “társaságában” töltenek el.

Az előrejelzés szerint idén a hálaadási ünnep környékén 24 millióan szállnak repülőre az Egyesült Államokban, a legforgalmasabb napokon a repülőgépek kihasználtsága megközelítheti a 90 százalékot. Magán az ünnepnapon becslések szerint 1,3 millióan kelnek útra.

A hálaadás utáni nap a “fekete péntek”, amikor a jelentős árengedmények miatt – a karácsonyi vásárlási szezon kezdeteként – vásárlók milliói rohamozzák meg az üzleteket, sokszor a szó szoros értelmében. Sokan már csütörtök este sorba állnak, hogy a hajnali nyitáskor az elsők között lehessenek, de több áruházlánc az éjfélt sem várja meg az akcióval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik