Nagyvilág

Clinton Jeruzsálemben, támadások Gázában

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldásáról tárgyalt az amerikai külügyminiszter Izraelben, miközben az izraeli hadsereg több tucat célpont ellen hajtott végre támadásokat Gázában, ahol palesztin fegyveresek nyilvános kivégzéseket tartottak.

A Hamasz palesztin mozgalom fegyveres szárnyának tagjai hat embert lőttek agyon egy forgalmas kereszteződésnél. Szemtanúk szerint négy álarcos férfi egy kisbuszból rángatta ki a hat foglyot, rájuk parancsoltak, hogy feküdjenek arccal a földre, majd egyesével agyonlőtték őket.

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok – a Gázai övezetet irányító Hamasz palesztin iszlamista mozgalom fegyveres szárnya – közölte: a hat férfit azért végezték ki nyilvánosan, mert információkkal látták el Izraelt a palesztin fegyveresekről és a rakétakilövő állomásokról.

Közben folytatódtak az izraeli légi csapások szerdára virradóra a Gázai övezetben, ahol a Hamasz belügyminisztériumát és a hírszerző hivatalát is támadás érte. Légi csapásokat mértek és tüzérséggel lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagutjaikat és más létesítményeiket, illetve a Hamasz-parancsnokságokat.

A hadsereg bombázta a gázai belügyminisztérium épületét is, amely az övezetet uraló Hamasz egyik legfontosabb irányító központja. Célzott támadást mértek egy nyolcemeletes épületre: három rakéta csapódott be a ház ötödik emeletén, ahol – a hadsereg szerint – a Hamasz hírszerző központja rendezkedett be. Ugyanebben az épületben szállásolták el több nyugati és arab sajtóorgánum tudósítóját, de közülük senkinek sem esett baja.

Az éjszakai szünet után a palesztin fegyveresek szerda reggel folytatták Izraeli déli területei elleni rakétatámadásaikat. Néhány településen megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, de áldozatokról nem érkeztek hírek.

Közben Jeruzsálemben járt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával (köztük a külügy- és a védelmi miniszterrel, valamint a nemzetbiztonsági tanácsadóval) folytatott megbeszélést. A keddi jeruzsálemi megbeszélés tartalmáról kevés érdemi szivárgott ki. Annyit tudni, hogy az amerikai külügy olyan megoldást szeretne a konfliktus lezárására, amely tartós, garantálja Izrael biztonságát, és javítja a Gázai övezetben élő palesztin lakosság életfeltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik