Nagyvilág

Hét napja tart Izrael gázai akciója

Az izraeli kormányzat újabb épületeket semmisített meg a Gázai övezetben, az izraeliek közt népszerű légicsapásokkal. Azonban egyelőre jegelték a szárazföldi harcokról szóló, egyébként népszerűtlen terveket, miközben az ENSZ BT képtelen a megegyezésre.

Bankra, kormányépületekre és más célpontokra is csapást mért az izraeli hadsereg kedd hajnalban a Gázai övezetben hetedik napjába lépett hadműveletének keretében. Palesztin források szerint az új izraeli célpontok közé tartozott egy bank, amelynek szolgáltatásait a Gázai övezetet irányító Hamasz szervezet is igénybe vette, továbbá több kormányépület Gáza városában és egy katonai vezető háza is. A múlt szerdán indult hadműveletnek már száznál több halottja és ezer körüli sebesültje van palesztin oldalon.

Izrael arról számolt be, hogy a Gázai övezetből hétfőn több mint 130 rakétát lőttek ki izraeli területekre, bár az éjszaka folyamán ezek száma jelentősen csökkent. Az izraeli halálos áldozatok száma továbbra is három.

Közben egy magas rangú izraeli tisztségviselő közölte, hogy Izrael ideiglenesen felfüggeszt minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben, hogy esélyt adjon a Hamasz iszlamista szervezet és a zsidó állam közötti tűzszünetre irányuló egyiptomi erőfeszítéseknek.

(Egy izraeli katona szívjelet formáz)

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben Kairóban a konfliktusban érintett minden felet azonnali tűzszünetre szólított fel. A konfliktus “minden újabb eszkalációja az egész térséget veszélybe sodorná” – hangoztatta a világszervezet vezetője az Arab Liga főtitkárával, Nabíl al-Arabival közösen tartott sajtóértekezletén. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közben az Egyesült Államok ellenkezése miatt nem tudtak megegyezni egy olyan nyilatkozatról, amely felszólított volna az ellenségeskedés beszüntetésére.

Izraeli közvélemény-kutatások adatai szerint az izraeli közvélemény erősen támogatja a légierő bevetését a Gázai övezetben, de bizonytalan egy szárazföldi offenzívával kapcsolatban. A felmérések szerint Benjámin Netanjahu kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter népszerűsége töretlen. A közvélemény-kutatók szerint ebből az következik, hogy az izraeliek többsége szerint nem politikai számításból indították a hadműveletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik