Nagyvilág

Gázai hadművelet – tűzszünet kezdődik

A Hamász radikális palesztin mozgalom szerint éjféltől tűzszünet lép életbe a Gázai övezetnél.

“Megállapodás született. Helyi idő szerint kedd este kilenckor fogják bejelenteni, és éjféltől lép hatályba” – mondta a szervezet egyik illetékese, Ajman Taha Kairóban. Ezzel a tájékoztatással nagyjából egy időben egy izraeli kormányszóvivő azt mondta a CNN amerikai hírtelevízióban, hogy a megállapodást még nem kötötték meg.

A szemben álló felek között közvetítő Egyiptom államfője, Mohamed Murszi a Hamász bejelentését megelőzően a Mena állami hírügynökség értesülése szerint úgy nyilatkozott: még a keddi napon – “a következő órákban” – befejeződik a Gázai övezet elleni izraeli agresszió, és eredményre vezetnek a tűzszünet érdekében tett egyiptomi erőfeszítések.

Kedden legalább öt palesztin halt meg a Gázai övezet elleni újabb izraeli légitámadásokban – közölte a Hamász vezette egészségügy-minisztérium. Ezzel 121-re nőtt a “Védelem Pillére” kódnevű izraeli hadművelet szerdai kezdete óta meghalt palesztinok száma. Az izraeli hadsereg bankra, kormányépületekre és más célpontokra is csapást mért hajnalban a Gázai övezetben. Reggeli sajtójelentések szerint a támadások folytatódtak mindkét oldalon.

Kedd délután nagy erejű robbanást lehetett hallani Jeruzsálemben a légvédelmi szirénák megszólalása után. A detonációval egy időben a Hamász palesztin radikális mozgalom katonai szárnya bejelentette, hogy egy nagy hatótávolságú, M75 típusú rakétát lőttek ki “a megszállt Jeruzsálemre”. A légiriadó idején a városközpontban lévő Dávid Király szállodában tartózkodott Guido Westerwelle német külügyminiszter – mondták el a kíséretében lévő újságírók. Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője elmondta: a lövedék a várostól délkeletre, egy ciszjordániai zsidó telep területén csapódott be. Ezen a környéken ért földet a Jeruzsálemre pénteken kilőtt rakéta is. A mostani támadásban senki sem sérült meg. Az övezettől csaknem 80 kilométerre fekvő Jeruzsálem a legtávolibb város, amelyet a palesztinok eddig célba vettek.

Az izraeli hadsereg kedden röpcédulákat dobott le Gáza több negyedére, amelyekben felszólította a lakosokat, a biztonságuk érdekében “haladéktalanul” hagyják el lakóhelyüket. Az üzenet nem tér ki arra, miért kérik a kiürítést, de szavatolja a biztonságot mindazoknak, akik engedelmeskednek a felszólításnak.

Miközben ezeket ledobták a városra, egy magas rangú izraeli vezető közölte: országa ideiglenesen felfüggesztette a szárazföldi offenzíva lehetőségét, hogy esélyt adjon a folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseknek.

Izraelbe érkezett kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki előző állomásán, Kairóban a konfliktusban érintett minden felet azonnali tűzszünetre szólított fel. A konfliktus “minden további eszkalációja az egész térséget veszélybe sodorná” – hangoztatta a világszervezet vezetője az Arab Liga főtitkárával, Nabíl al-Arabival közösen tartott sajtóértekezletén. A liga küldöttsége ezután Gázába indult.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a palesztinok elleni “etnikai tisztogatással” vádolta kedden Izraelt a gázai övezeti hadművelet miatt. “Izrael fittyet hány a térség békéjére, lábbal tiporja a nemzetközi jogot, és etnikai tisztogatást hajt végre egy nép ellen. Ez az ország apránként elfoglalja a palesztin területeket” – mondta a miniszterelnök pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a képviselői előtt.

A legfrissebb izraeli közvélemény-kutatások szerint az izraeli lakosság erősen támogatja a légierő bevetését a Gázai övezetben, de bizonytalan egy szárazföldi offenzívával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik