Nagyvilág

Izrael ultimátumot adott a Hamasznak

Az izraeli vezetés közölte: kiszélesítik a jelenlegi hadműveleteket Gázában, ha 36 órán belül nem lesz megállapodás.

Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamasz palesztin radikális szervezetnek a tűzszünet feltételeinek elfogadásához – közölte hétfőn a Galei Cahal katonai rádióállomás. A tájékoztatás szerint az izraeli vezetés üzenetet küldött Egyiptomba arról, hogy ha 36 órán belül nem állapodnak meg a tűzszünet feltételeiről, akkor kiszélesítik a (jelenleg folyó) izraeli hadműveletet. A Hamasz követelései és az Izrael által támasztott feltételek közötti eltérés nem nagy – állították a rádióban.

Közben a RIA Novosztyi orosz hírügynökség hétfőn a Daily Star című libanoni újságra hivatkozva arról számolt be, hogy kibertámadások millióit kellett kivédenie Izraelnek a gázai övezeti hadművelet kezdete óta. Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter “példátlan támadásnak” nevezte a hackerakciót, hozzátéve, hogy Izrael “a kormány weboldalai elleni 44 millió kibertámadást hárított el”. Mint mondta, “minden támadás meghiúsult, egyet kivéve, amely egy bizonyos weboldal ellen irányult, s az hat-hét percig nem működött”.

Az izraeli hadsereg hétfőn hajnalban rendőrposztok és más válogatott célpontok ellen intézett légicsapást  a palesztin lakosságú Gázai övezetben, palesztin források szerint legkevesebb tizenkét ember halálát okozva.A hatodik napja zajló hadművelet keretében Gáza városában, egy menekülttáborban, valamint az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban is támadtak célpontokat hajnalban.

Gázában találat ért egy lakóházat, egy család három tagja ott lelte halálát. Az övezet északi részén, valamint az egyiptomi határon, Rafah közelében is voltak légicsapások. Szemtanúk beszámolója szerint az izraeli hadsereg általában azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy a tényleges csapás előtt figyelmeztető rakétát küld a cél körzetébe, lehetőséget adva ezzel a lakosságnak, hogy elhagyja az övezetet. Szintén szemtanúk beszámolója szerint a Gázai övezetet hétfőn izraeli hadihajókról is lőtték.

Az izraeli hadművelet palesztin halálos áldozatainak száma palesztin összesítés szerint már elérte a kilencvenet – 87 palesztin és három izraeli -, a sebesülteké pedig meghaladja a 700-at. Vasárnap volt a legtöbb halottja a konfliktusnak: aznap 31 palesztin vesztette életét, többségükben nők és gyerekek.

Közben Kairóba tart Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy latba vesse befolyását az egyiptomi közvetítéssel elérni próbált tűzszünet érdekében. Izraeli médiahírek szerint izraeli küldöttség is utazott az egyiptomi fővárosba tűzszüneti tárgyalásokra, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik