Nagyvilág

Izrael újabb csapást mért Gázára

Izraeli légicsapások értek vasárnap hajnalban egy médiaközpontot Gáza belvárosában. A támadásban legalább hat újságíró megsebesült. A Gázai övezet északi részén házakat ért találat. Az Arab Liga rendkívüli tanácskozást tartott szombaton Kairóban. Az élesedő konfliktus miatt akcióba lendült az Anonymous nevű hackercsoport is.

A Sova és Huszari nevű médiaközpontot vasárnap hajnalban érte a támadás. Itt működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. A sebesültek mind a Hamászhoz közel állónak tartott al-Kudsz alkalmazottai. A csatorna az éjszakai bombázás miatt befejezte adásainak sugárzását. Az épületegyüttest érő első rakétacsapás után mindenkit kimenekítettek. Ezután még legalább két rakéta eltalálta a komplexumot.

Északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken lakóházakat ért támadás. A két halálos áldozat – egyikük egy csecsemő – mellett húsz ember megsebesült. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint az izraeli haditengerészet, amelynek hajói az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást a hadművelet keretében, szombat éjjel hevesen bombázta Gázavárost. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint vasárnapra virradóra a légierő repülőgépei több tucat föld alatti rakétakilövőre mértek csapást.

Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük 15 civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült. Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták eddig három izraeli halálát okozták, és legalább 18-an megsebesültek. Közben folytatódik a gázai határnál a szárazföldi csapatok összevonása, de a támadásra egyelőre nem adtak parancsot.

Akcióban az Anonymous, összeült az Arab Liga

Háború kezdődött a “kiberfronton” is. Az Anonymous nevű internetes kalózszerveződés közölte, hogy blokkolta több tucat izraeli szervezet és egy nagy bank honlapját, tiltakozva az izraeli hadművelet ellen. Az Arab Liga külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli “agressziót”, és kifejezték “elégedetlenségüket” amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Mohamed Murszi egyiptomi elnök optimistán nyilatkozott egy esetleges tűzszünetről. Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint viszont a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik