Nagyvilág

Akadozó tárgyalások és harcok Gázában

Izrael támadás (izrael, rakéta, )
Izrael támadás (izrael, rakéta, )

Egyszerre folynak a tűzszüneti tárgyalások és kölcsönös támadások a palesztinok és Izrael között.

Elakadtak a Kairóban egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalások a Gázai övezetben néhány napja légi hadműveletet folytató Izrael és a palesztinok között – közölte az izraeli sajtó. A Kairóba küldött palesztin tárgyalók mindemellett bizakodóak: arról számoltak be, hogy szerintük már vasárnap sikerül létrehozni a tűzszünetet.

Az egyik izraeli tévécsatorna értesülése szerint a tárgyalások kulcseleme az, hogy a Hamász a tűzszünethez a tagjai elleni célzott légicsapások beszüntetését és a Gázai övezet elleni blokád feloldását követeli, miközben Izrael “mindössze” nyugalmat ígér cserébe a nyugalomért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetekor kijelentette: a hadsereg kész fokozni támadásait az Izrael elleni fegyverek és az azokat működtetők ellen. “Súlyos árat követelünk a Hamásztól és a terrorszervezetektől, az izraeli hadsereg készen áll tevékenységének jelentős kiterjesztésére” – mondta.

Éjszaka és vasárnap délelőtt is szinte folyamatosak voltak a légicsapások, illetve rakéták repültek át a gázai határ fölött mindkét irányba.Vasárnap – immár negyedik napja – ismét megszólaltak Tel-Avivban és környékén a légvédelmi szirénák, de működésbe lépett a frissen kibővített Vaskupola védelmi rendszer, és lelőtte a levegőben a város ellen a Gázai övezetből kilőtt két rakétát.

A vasárnapi izraeli támadásokban gázai beszámolók szerint három gyermek is meghalt. Gáza városában délelőtt találat ért egy menekülttábort, ahol lövedék egy embert megölt, négyet megsebesített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik