Nagyvilág

Gigasztrájk bénítja fél Európát

sztrájk (sztrájk)
sztrájk (sztrájk)

Munkavállalók milliói léptek sztrájkba a kontinensen a megszorító intézkedések ellen tiltakozva. Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk van, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat.

Az összehangolt akció része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) felhívásának, hogy november 14. legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel. A szakszervezetek tiltakoznak az Európát recesszióba taszító megszorító intézkedések ellen. Az ESZSZ közleménye szerint a költségvetési konszolidáció élesebb hatással járt annál, mint amit eredetileg becsültek az érintett intézmények, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az IMF mára már elismeri, hogy súlyosan elszámította a megszorító intézkedéseknek a növekedésre gyakorolt hatását.

Spanyolországban, ahol a megszorító intézkedések egyik hatásaként 25 százalékos a munkanélküliség, jelentős fennakadások voltak szerda délelőtt a tömegközlekedésben. Madridban nem működik a metró, a vonatok 10 százaléka jár csupán, és közel 600 légi járatot töröltek.

Portugáliában is tart már reggel óta az általános sztrájk. Ennek részeként a TAP nemzeti légitársaság törölte járatainak 45 százalékát. Az országban leállt a tömegközlekedés, a kórházi dolgozók nem vették fel a munkát.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL néhány órás munkabeszüntetésre szólított fel. Az olasz közlekedési minisztérium várakozása szerint a vonat- és kompközlekedés négy órára leáll.

A legnagyobb görög szakszervezetek arra szólították fel tagjaikat, hogy három órára tegyék le a munkát. A görög rendőrség tízezer fős felvonulásra számít Athénban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik