Belföld

Nem fújták le a pedagógus-sztrájkot

A kormány és a szakszervezet mai, első tárgyalása után nem csökkent annak esélye, hogy bezárjanak az iskolák egy időre. Az egyeztetés a hétvégén folytatódik.

Nem közeledtek az álláspontok a tanárok követeléseiről a pedagógusok és a kormány képviselőinek keddi találkozóján – derült ki az emberi erőforrások miniszterének tájékoztatójából. Balogh Zoltán ugyanakkor pozitív hangvételűnek nevezte az egyeztetést és közölte, hogy szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta: módosító javaslatokat küldenek a köznevelési intézmények átadás-átvételének részleteit tartalmazó törvénytervezethez.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: azért ültek le tárgyalni, hogy a sztrájkot elkerüljék. Hozzátette, hogy amíg van lehetőség az egyezségre, addig nem gondolkodnak sztrájkban, de a lehetősége fennáll.

A közoktatásban működő szakszervezetek október 19-én jelentették be, hogy sztrájkbizottságot alakítottak. Követelésük, hogy január elsejével a közalkalmazotti bértábla összegein 20 százalékos emelést hajtsanak végre, függesszék fel az iskolák ekkortól tervezett állami átvételét, valamint kérték a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik