Nagyvilág

„Megbuktatták” az Európai Bizottságot

pont (pontok, )
pont (pontok, )

Értékelt az „utca embere”, lesújtó ítéletet kapott a testület. Andor László tízből 4,5 pontot ért el.

Egy, egytől tízig terjedő skálán a legtöbben – a válaszadók több mint ötöde – egyesre értékelte a bizottság eddig nyújtott teljesítményét. A pénzügyi és gazdasági válság kezelésében pedig még többen, a megkérdezettek harmada “buktatta meg” a testületet – derül ki Burston-Marsteller brüsszeli közvélemény-kutató cég és az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó hírportál felmérése szerint.

Andor Lászlót is értékelték

A legnagyobb mértékben a válaszadók több mint felének a véleménye szerint José-Manuel Barroso, a bizottság portugál elnökének teljesítménye romlott az elmúlt évben. A legnagyobb javulást a digitális területért felelős holland Neelie Kroes esetében látták a megkérdezettek.

A bizottság tagjait külön-külön értékelve a 10-es skálán Barrosónak mindössze 2,5 pontot sikerült elérnie, de nem az ő megítélése a legrosszabb. Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője tízből mindössze két pontot kapott. Az általános megítélésben is Neelie Kroes kapta a legjobb osztályzatot; 10-ből hatosra értékelték a megkérdezettek. A biztosok többsége 4-es, 5-ös osztályzatot kapott. Az átlag alatti pontszámot kapott a válaszadókról Olli Rehn pénzügyi és gazdasági biztos, aki 3,5 pontot kapott a tízből. Andor László 4,5 pontot ért el.

Tony Blairt az élre!

A közvélemény-kutatás arra is kitért, hogy kit látnának szívesen a 2014-ben felálló, következő Európai Bizottság elnökeként a megkérdezettek. A válaszadók közül a legtöbben azt szeretnék, ha José Manuel Barrosót Angela Merkel jelenlegi német kancellár váltaná a bizottság élén, ám Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő és Tony Blair volt brit miniszterelnök is a javasolt jelöltek között szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik