Üzleti tippek

Kiborultak az Obama-buli után a befektetők

Teljesen beborult az ég tegnap estére a pénzpiacok felett, a hazai deviza sem igazán tudott örülni az Európai Bizottság ítéletének, amely szerint Magyarország idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt tarthatja az államháztartási hiányt. Az XTB vezető elemzője szerint most a befektetők elsősorban az amerikai költségvetési kiigazításokra figyelnek, a második Obama-kormány a rossz és a még rosszabb megoldások között választhat, így várhatóan marad a kockázatkerülés a piacokon, bár a tegnapi esést átmenetileg enyhe korrekció követheti.

Hiába örültek a befektetők az első pillanatban Barack Obama győzelmének, az ezt jelző dollárgyengülést hamarosan felváltotta a zöld hasú erősödése az euróval szemben, mivel az Egyesült Államokban és Európában is előtérbe kerültek a bizonytalanságot erősítő tényezők.

Mélyebben nyúlhatnak a zsebükbe az amerikaiak

A részvénypiacok délután és este már vastag mínuszokkal honorálták, hogy az amerikai kongresszus előreláthatólag nehezen juthat döntésre a költségvetési kiigazítások ügyében. A tét nagy, hiszen ha nem sikerül megállapodni a republikánus többségű képviselőháznak és a demokrata többségű szenátusnak, akkor januártól életbe lép az úgy nevezett “fiscal cliff”, az automatikus kiadáscsökkentő lépések sora. Ez biztos recessziót jelent az Egyesült Államok gazdaságának – véli az XTB brókercég vezető elemzője.

Soós Róbert szerint várhatóan az Obama által preferált lépések is visszaeső gazdasági növekedést hoznak egyebek mellett az adóemelések keresletszűkítő hatása miatt. A befektetők tehát a következő hetekben a kongresszus rezdüléseit figyelik, marad a kockázatkerülés, és ez alapján az euró-dollár középárfolyam várhatóan tovább csökken. A kurzus tegnap 1,2740-ig süllyedt, az elemző szerint a továbbiakban 1,27 alá is benézhet az árfolyam.

Hideget-meleget hozott a bizottsági jelentés

Rontotta az eurózóna gazdasági növekedésére szóló előrejelzését az Európai Bizottság, legutóbb még 1 százalékos GDP növekedést vártak jövőre a 17-ektől, most ez már csak 0,1 százalék. Magyarországnak viszont jó hír lehet, hogy a testület szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartási hiány, vagyis az előírt 3 százalék alatt várható a deficit.

Rontja az összképet, hogy az államháztartási hiány a testület szerint évről évre nő, és 2014-ben ismét 3,5 százalék lehet a GDP arányában, vagyis messze nem biztos, hogy a bizottság megszünteti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. Soós Róbert hozzátette: az IMF-tárgyalások folytatásával kapcsolatban mindenképpen pozitív az EB véleménye.

Újabb haladék a görögöknek

Éjszaka kis többséggel elfogadta a görög parlament a legújabb kiigazító csomagot, így várhatóan az ország megkapja a következő hitelrészletet a nemzetközi hitelezőktől, amellyel átmenetileg ismét elkerülhető a csőd. Az XTB szakértője szerint a bér- és nyugdíjcsökkentés ismét hosszú évekkel meghosszabbította az országban a GDP zsugorodását, és továbbra sem látszik, hogy mikor érhet véget a görög recesszió.

Ez nem a forint hete

Az általános kockázatkerüléssel szemben már az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos várakozások sem nyújtanak védelmet a hazai devizának, a forint tegnap hajnalban még a 280,60-as szinten állt az euróval szemben, majd a fokozatosan romló hangulatban ma reggelre már 283 fölé gyengült.

A vezető elemző úgy véli, hogy az európai gazdasági növekedés gyengélkedése és az amerikai megszorításokkal kapcsolatos várakozások borítékolják a kockázatkerülést, tehát nem érdemes euróra, feltörekvő devizákra – köztük a forintra –, energiahordozókra és ipari fémekre tenni a téteket.

A magyar fizetőeszköz a következő napokban tovább gyengülhet, de várhatóan egyelőre nem lépi át a 285-öt az euróval szemben. Az olaj máris megszenvedte a dollárerősödést és az Európai Bizottság lesújtó véleményét az eurózóna gazdasági növekedésével kapcsolatban: a szerdai kereskedésben az amerikai könnyűolaj 85 dollár alá érkezett csaknem 5 százalékos mínuszt követően, a Brent pedig majdnem 4 százalékot esett, estére 107 dollár alatt landoltak a jegyzések. Soós Róbert itt is további lejtmenetre számít.

Tőzsdei tipp: Hódíthat a japán jen
Jól járhatnak azok, akik most ülnek be az euró-japán jen short-pozíciókba, amelyek euróeladást és japán jen vásárlást jelentenek. Az XTB vezető elemzője szerint a menekülő devizák közül most a japán jen a legbiztosabb, főként a szigetország jelentős kereskedelmi többlete miatt. Az euró további gyengülésével a középárfolyam a mostani 101,9-ről 100 alá csúszhat a közeljövőben, de ezt követően is még mindig van tér lefelé, így év végéig az euró-jen keresztárfolyam jó pozíciót biztosíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik