Nagyvilág

Újabb tüntetések Safarov kiadatása miatt

Örmények demonstráltaka Prága és Berlin magyar nagykövetsége előtt. Közben Hegyi Karabah határvidékén továbbra is tapintható a feszültség.

Mintegy hatvan-hetven örmény tiltakozott szombaton délután az életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ellen a prágai magyar nagykövetség előtt. A tiltakozó akciót a Csehországban élő örmények egyesületei szervezték. A mintegy másfél órás tüntetés békésen, rendbontás nélkül zajlott le.

A táblákon az örmények bírálták Magyarország döntését Safarov kiadatásáról, és elítélték Azerbajdzsán eljárását is – tájékoztatta a távirati irodát Buczkó István, a magyar diplomáciai képviselet ideiglenes ügyvivője.

Demonstráció Németországban is

Mintegy száz németországi örmény tiltakozott szombaton a berlini magyar nagykövetség előtt. A tüntetést a németországi örmények központi tanácsa (ZAD) és a népirtások feltárásáért küzdő német szervezet, az elismerés munkacsoport (AGA) szervezte. Tessa Hofmann, az AGA vezetője beszédében hangsúlyozta: fel kell állítani egy független testületet a kiadatási ügy kivizsgálására.

Azat Ordukhanyan, a ZAD elnöke kijelentette: “Nem az örmény néppel évszázados barátságban álló magyar nép ellen, hanem a budapesti kormány ellen tüntetnek.”

A magyar kormány – mint fogalmazott – “Ramil Safarov kiadatásával elfogadhatatlan és az európai alapértékekkel összeegyeztethetetlen lépést tett.” Ugyanakkor a budapesti vezetés “még helyrehozhatja a hibát”. “Az a legkevesebb, hogy “Magyarország elismeri Hegyi Karabahot” – tette hozzá. Az elnök közölte: a két németországi demonstráció “csak a kezdet”, a közeljövőben tiltakozó akciók sorát indítják el.

Az MTI úgy tudja, tüntetés volt Safarov kiadatása miatt Münchenben is.

Martonyi: Írásos garanciát adott Azerbajdzsán

A magyar külügyminiszter részletesen beszámolt az örmény-azeri ügyről szombaton, az EU-külügyminiszterek ciprusi, informális találkozóján. A miniszter elmondta, Magyarország nyolc éven keresztül éppen azért nem teljesítette a vonatkozó azeri kérést, mert Baku nem kívánt írásos garanciát adni az ítélet végrehajtása tekintetében. Az írásos garanciája kézhezvétele után viszont a magyar kormány pusztán a nemzetközi jog és a hasonló esetekben eddig folytatott gyakorlat alapján járt el.

A német külügy megvédte Magyarországot

A német kormány szerint a magyar kormány jóhiszeműen járt el Ramil Safarov kiadatása ügyében – derül ki a német külügyminisztérium állásfoglalásából. A német kormány nagyon aggódik Ilham Aliyev azeri elnök döntése miatt, amellyel Safarovot kegyelemben részesítette és kitüntette. A magyar kormány élesen bírálta a döntést, és felhívta a figyelmet, hogy az azeri kormány “megszegte a két ország megállapodását”.

A német kormány “nem kételkedik a magyar kormány 2012. szeptember 6-án Bécsben, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Állandó Tanácsában tett nyilatkozatában, amely szerint az azerbajdzsáni bűnelkövető kiadatását jóhiszeműen, az azerbajdzsáni kormány írásos diplomáciai biztosítékai alapján, az elítélt személyek kiadatásáról szóló strasbourgi egyezmény keretében hajtotta végre – derül ki az állásfoglalásból

Hegyi Karabah nem akar háborút

Hegyi Karabah határozottan elutasítja a háborút – jelentette ki az azerbajdzsáni területbe beékelődött, főként örmények lakta terület elnöke, akit szombaton iktattak be a hivatalába újabb ötéves időszakra.

Bako Szaakján szerint a karabahi-azerbajdzsáni konfliktust kizárólag békés eszközökkel, civilizált párbeszéd útján kell megoldani. Ebben pedig teljes jogú félként helyet kell kapnia Karabahnak – szögezte le. A ceremónián részt vett Szerzs Szargszján örmény elnök is.

A PanARMENIAN.Net örmény hírportál szombati összesítése szerint szeptember 1-8. között az azerbajdzsáni fegyveres erők 300 esetben sértették meg a tűzszünetet az “érintkezési vonalon” Karabah és Azerbajdzsán között.

Az APA azerbajdzsáni hírportál pedig arról számolt be, hogy az örmény fegyveres erők sértik meg a tűzszünetet. A feszültség tehát továbbra is megmaradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik