Belföld

Levélben magyarázkodik Martonyi az örményeknek

martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )
martonyi-janos(1)(960x640)(2).jpg (martonyi jános, )

Az örmény külügyminiszternek küldött levélben hangsúlyozza: Safarov átadása az azerieknek megfelelt a nemzetközi jogi normáknak, és nem Örményország ellen irányult.

Levélben fordult Martonyi János magyar külügyminiszter örmény kollégájához, Eduard Nalbandianhoz, azt hangsúlyozva, hogy Ramil Sahib Safarov átadása Azerbajdzsánnak nem Örményország ellen irányult, és semmiképpen sem tekinthető az örmény nép megsértésének.

A levélben, amelyet a Külügyminisztérium pénteken juttatott el az MTI-hez, a magyar diplomácia vezetője azt írta: az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt azeri katonatiszt átadása megfelelt az érvényes nemzetközi jogi normáknak és összhangban állt a Magyarország által hasonló esetekben általánosan követett gyakorlattal.

“Olyan kétoldalú, tisztán jogi természetű ügyről van szó, amely nem Örményország ellen irányult, és semmiképpen sem tekinthető az örmény nép megsértésének.” Magyarország helyteleníti az azerbajdzsáni eljárást, amelynek visszatérően hangot is adott – áll a levélben.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Az örmény törvényhozás szerdai ülésén fogadott el nyilatkozatot arról, hogy felfüggeszti kapcsolatait a magyar Országgyűléssel.

Martonyi János kiemelte: az, hogy Örményország felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, “súlyos és beláthatatlan következményekkel járó döntés”, ami meggyőződése szerint nem szolgálja az Örmény Köztársaság és az örmény nép érdekeit. A magyar külügyminiszter közölte, hogy sajnálattal értesült a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről, amely szerinte a magyar közvéleményt is meglepte, “mert népeinket hagyományos, évszázadokra visszatekintő baráti szálak fűzik össze”. A magyar külügyminiszter emlékeztet rá, hogy Magyarország a középkor óta kínált menedéket örmény letelepülőknek, akik gyakran a magyar nemzet megbecsült és nagy tiszteletnek örvendő tagjává váltak.

Hozzátette azt is: a térség egyetlen országának sem érdeke, hogy a feszültség kiéleződjön a Dél-Kaukázusban, Magyarország pedig támogatja az EBESZ Minszki Csoportjának társelnökeit, hogy a “madridi alapelvek” alapján kialakuljanak a hegyi-karabahi kérdés tárgyalásos megoldásának keretei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik