Nagyvilág

Magyarok ellen tüntettek Amerikában

A Blikk egyik olvasója jelezte, hogy Los Angelest is elérte a Safarov-ügy.

Félezres tömeg tüntetett az Egyesült Államokban Magyarország ellen az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt. A Blikk egyik olvasója felvételeket is küldött a megmozdulásról, amelyen katonák, egyetemisták, családanyák is voltak. Transzparenseikre azt írták: „Szégyen, Magyarország”, „Safarov a börtönbe való”, „Budapest, vér tapad a kezedhez”.

A lap olvasó-riportere jelezte, hogy agressziónak nem látta jelét, de nem szívesen adta volna az emberek tudtára, hogy magyar, mert attól tartott gyűlölettel néznének rá. Magyarország egy hete átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot.

A baltás gyilkos elengedése miatt a magyar külügyminiszter levelet írt pénteken örmény kollégájának. Martonyi János azt hangsúlyozta, hogy Ramil Sahib Safarov átadása Azerbajdzsánnak nem Örményország ellen irányult, és semmiképpen sem tekinthető az örmény nép megsértésének.

Moszkvában is tüntettek

Mintegy hatvan örmény tiltakozott pénteken a moszkvai magyar nagykövetség előtt. Azt követelték, hogy szállítsák vissza Magyarországra Safarovot. Többen papírpénzeket és egyebek között “A megvásárolható bürokraták szégyent hoznak a magyar népre” feliratot tartották a kezükben.

Mások azt írták transzparensükre, hogy “A humánus eljárás alkalmazása a bűnözővel szemben, aki nem bánta meg tettét, az áldozat emlékének megsértése”. Az oroszországi örmények szerint Magyarország és Azerbajdzsán “baltás diplomáciát” folytatott, valamint “a nacionalizmus – Azerbajdzsán politikája”.

A békés akció végére a tiltakozók egy reklámszatyornyi papír játékdollárost gyűjtöttek össze, a földre pedig aprópénzt dobáltak. Az Oroszországi Örmények Szövetségének két képviselőjét fogadta a magyar nagykövet és ismertette a magyar álláspontot.

Abramjan Ara Arsavirovics, az oroszországi örmények szervezete és az Örmény Világkongresszus elnöke az MTI-nek elmondta, hogy nem a magyar népet hibáztatják, de elvárják, hogy a magyar vezetés kijavítsa hibáját. A magyar kormánynak szerinte el kell ítélnie az azeri vezetés lépéseit.

Korábban Romániában, Görögországban és Cipruson is tiltakoztak a helyi örmények amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik