Nagyvilág

Folytatódnak az örmény tüntetések a magyar követségeknél

Ramil Safarovot (Ramil Safarovot)
Ramil Safarovot (Ramil Safarovot)

Romániában, Görögországban és Cipruson is tiltakoztak a helyi örmények amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet

Bukarestben tiltakoztak csütörtökön a romániai örmények: petíciót adtak át a bukaresti magyar nagykövetnek, nemtetszésüket fejezve ki amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot. Tiltakozó megmozdulásokról adtak hírt Ciprusról és Görögországból is.A bukaresti tüntetést a romániai örmények püspöksége és a romániai örmények szövetsége szervezte. A tiltakozók előbb a magyar nagykövetségre mentek, ahol átadták a petíciót.

Füzes Oszkár nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy a romániai örmények püspökhelyettese és Varujan Pambuccian romániai parlamenti képviselő adta át a tiltakozó levelet, amely szerint Safarov átadása az örmények számára elfogadhatatlan. A történteket az örmény néppel szembeni ellenséges lépésnek tekintik, és úgy vélik, a magyar kormány döntése megsértette egy olyan nép méltóságát, amely a magyar államalapítás óta harmonikusan él együtt a magyarokkal.
Füzes Oszkár szerint a beszélgetés, amelyen ő kifejtette Magyarország álláspontját, barátságos légkörben zajlott le.

A tüntetők ezt követően a bukaresti örmény templomhoz mentek, ahol mintegy húszan folytatták a tiltakozást, transzparenseket aggatva a templom kerítésére.

Cipruson és Görögországban szerdán voltak tiltakozó megmozdulások amiatt, hogy Magyarország kiadta az örmény tiszttársát meggyilkoló azerit – írta az Armenpress internetes oldal.

Szalonikiben a tüntetők az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) és Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) helyi részlegének kezdeményezésére előbb egy templomnál gyülekeztek, majd a magyar főkonzulátushoz vonultak jelszavakat skandálva. A résztvevők tiltakozó levelet adtak át a magyar képviselet vezetőjének.

A görög fővárosban, Athénban az ARF központi bizottságának szervezésében vonultak tiltakozók a magyar nagykövetséghez, ahol a képviselet konzuljának levelet nyújtottak át. A diplomata biztosította a tüntetőket arról, hogy szavuk meghallgatásra talál a magyar kormánynál.

A ciprusi fővárosban, Nicosiában ugyancsak a magyar nagykövetség előtt tartottak tiltakozó megmozdulást. A tüntetők „Magyarország pénzre éhes” és „Vér tapad a kezetekhez” feliratú táblákat vittek magukkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik