Nagyvilág

Magyarok százmilliós adócsalása Csehországban

Bortonracsok(210x140)(2).jpg (börtönrácsok, )
Bortonracsok(210x140)(2).jpg (börtönrácsok, )

Az illetők fémhulladékkal üzleteltek, amelyet Magyarországról importáltak, de úgy tüntették fel, mintha cseh cégek között zajlott volna a forgalom.

Adócsalás miatt három évtől hét és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélt kedden a zlíni regionális bíróság három cseh és két magyar állampolgárt. A bíróság szerint több mint 33 millió koronával (377 millió forint) károsították meg a cseh államot. Az elítéltek cégeinek a kimutatott forgalma 2007-ben és 2008-ban elérte a 173 millió koronát (1,98 milliárd forint).

A bírósági döntés még nem jogerős, mert az akció állítólagos főszervezője, Jan Svédik ügyvédje útján a helyszínen megfellebbezte az ítéletet.

„A bűncselekményt nagy szakértelemmel és számos cég bekapcsolásával bonyolították le. Nyilvánvaló azonban, hogy a Steel Kraft társaság a fémhulladékot Magyarországról hozta be saját motoros járművekkel. A többi cég nem vette át az árut és nem adta tovább, az üzletelés fiktív volt, ami mindenki számára nyilvánvaló kellett, hogy legyen” – indokolta a bíróság döntését annak elnöke, Radomír Koudela. Az érintettek az üzlet átláthatatlansága érdekében fiktív üzletláncokat hoztak létre.

A fémhulladékot a dél-morvaországi Staré Mesto városkában működő Steel Kraft társaság vásárolta fel, amely tavaly szeptemberben megszűnt.

„Az áfa jogtalan visszaigénylésével több mint 33 millió koronás kárt okoztak az államnak” – mondta újságíróknak Leo Foltyn államügyész. Hozzátette: a zavaros ügy felgöngyölítését az egyik magyar állampolgár beismerő vallomása és számos közvetett bizonyíték segítette elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik