Nagyvilág

Fura pénzköltés cseh minisztériumokban

euro(1)(960x640)(1).jpg (euro, )
euro(1)(960x640)(1).jpg (euro, )

Bár a cseh kormány egyre-másra hozza a közkiadásokat megkurtító intézkedéseket, a számvevőszék kiderítette: bizonyos területeken a minisztériumok továbbra is két kézzel szórják a pénzt.

Az egészségügyi minisztériumban 2010-ben például több mint egymillió koronát költöttek 20 alkalmazott nyelvoktatására, 2011-ben hasonló összeget 18 személy nyelvi tehetségének képzésére. Ez az összeg az összes alkalmazott nyelvképzésére fordítható pénz mintegy kétharmadát tette ki.

Az igazságügyi tárca 25,5 millió koronát fizetett ki 2010-ben egy magáncégnek egy új, szigorúan őrzött börtön projekt kidolgozásához nyújtott tanácsadásért. A Raporticébe tervezett új börtön terveit 2011-ben a kormány anélkül vetette el, hogy akár egy kapavágás is történt volna a nem létező építkezésen – közölte Olga Málková, a számvevőszék szóvivője.

Érdekes eredményt hozott az irodaszerekre fordított kiadások megvizsgálása. Ezen a téren az igazságügyi tárca verhetetlen. Kiderült, hogy a tárca 2010-ben egy-egy alkalmazottra 25 csomag papírt vett. Egy-egy csomagban 500 lap van.

Szintén az igazságügyi tárcánál találtak rá az ellenőrök 34 luxus karóra majdnem félmillió koronás számlájára, amelyeket a legjobban dolgozó alkalmazottaknak adandó ajándék céljából vásárolt a tárca 2009-ben és 2010-ben. Az ellenőrök megállapították, hogy húsz órát már el is ajándékoztak, de hogy kinek, arról az illetékeseknek nincsenek papírjaik.

Málková leszögezte: az összes furcsa esetet kivizsgálják. Ugyanakkor elismerte, hogy egyes területeken valóban takarékosabban működtek a minisztériumok. Ablakmosásra például az igazságügyi tárca csak fele annyit fordított, mint amennyi az ilyen munka átlagára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik