Nagyvilág

Magyarországon hamisított iratokat egy cseh banda

Rendkívül jó minőségű hamisítványokat gyártottak, amelyek az egyszerű rutinellenőrzéseken simán átmentek. Az egész csehországi piacot lefedték.

Magyarországon is tevékeny volt az a hivatalos iratokat hamisító banda, amelynek 17 tagját a napokban vette őrizetbe a cseh rendőrség – jelentette be Pavel Hanták, a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának szóvivője pénteken Prágában.

A cseh hatóságok hivatalos okiratok – személyazonossági igazolványok, útlevelek, vezetői jogosítványok – hamisításának gyanújával már büntetőeljárást is indítottak az őrizetbe vett személyek ellen, akik között bolgárok, albánok, csehek, egyiptomiak és ukránok is vannak. Az őrizetbe vettek a szóvivő szerint a banda “csúcsemberei”. Amennyiben bebizonyosodik bűnösségük, akár 10-15 éves szabadságvesztést is kaphatnak.

A csoportnak négy irathamisító műhelye volt, három prágai magánlakásokban, egy pedig Magyarországon. A nemzetközi hamisító csoport központja Csehországban volt, de a dokumentumokat más európai országokban is árulták átlagban 1500-1800 eurós áron.

Cseh szakértők szerint olyan rendkívül jó minőségű hamisítványokról volt szó, hogy azokat egyszerű rutinellenőrzés közben nem lehetett felismerni. A cseh dokumentumokon kívül elsősorban szlovák, bolgár, belga, holland, finn dán iratokat, illetve a volt szovjet köztársaságok iratait hamisították.

Hanták azt állította: nagy a valószínűsége annak, hogy ez a csoport ellenőrizte az utóbbi évtizedben a hamisított személyi iratok egész csehországi és részben külföldi piacát is.

“A dokumentumok iránt a menekültek érdeklődtek, mert segítségükkel bejutottak a schengeni övezetbe. Eddigi ismereteink szerint olyan személyek is kaptak hamis iratokat, akik ezek segítségével kívánták elhagyni hazájukat, ahol bűncselekményt követtek el” – magyarázta Hanták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik