Nagyvilág

Romney már most bosszantja az oroszokat

Mitt Romney (mitt romney, )
Mitt Romney (mitt romney, )

Az amerikai politikus az eddigieknél sokkal keményebb politikát ígért Oroszországgal szemben, amennyiben őt választják meg novemberben az Egyesült Államok elnökének.

A Republikánus Párt elnökjelöltje, Mitt Romney mindössze kétszáz szót áldozott külpolitikai elképzeléseire a floridai elnökjelölő pártgyűlésen mondott csütörtöki beszédében, és abban is csak pár szót áldozott Oroszországra, de ezzel is sikerült kivernie a biztosítékot. Az oroszokkal szemben Barack Obamánál keményebb, harciasabb fellépést ígérő politikus szavaira pénteken már az orosz elnök szóvivője válaszolt.

Dmitrij Peszkov keményen bírálta a republikánus elnökjelölt szavait. A szóvivő kijelentette: megengedhetetlen, hogy az orosz-amerikai viszonyt feláldozzák az amerikai elnökválasztási csatában.

Romney az egész kampány alatt kemény hangot ütött meg Oroszországgal szemben, azt ígérve, hogy sokkal határozottabban fog fellépni Moszkva ellen. A republikánus jelölt „Obama legnagyobb külpolitikai hibájának” nevezte az atomfegyverek leszereléséről kötött új START egyezményt, Oroszországot az Egyesült Államok „legfőbb geopolitikai ellenfelének” nevezte, Vlagyimir Putyin elnökről pedig azt mondta, hogy a „szovjet birodalom” újjáépítésén dolgozik.

Az orosz sajtó ezen kijelentések miatt már jó ideje keményen bírálja az amerikai politikust, aki ellen több állami lap és rádió is kikelt „hidegháborús retorikája” miatt – írta összefoglalójában a Foreign Policy. A Kreml külföldre irányuló szócsövének tartott RT például már egy hónapja azt írta: „a michigani mormon visszakerült a szovjet időkbe, a Vasfüggöny mögé, egy ötvenes évekbeli fekete-fehér televízióba”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik