Nagyvilág

Trópusi vihar fenyegeti a republikánusokat

Republikánus konvenció (konvenció, republikánus, )
Republikánus konvenció (konvenció, republikánus, )

A Mexikói-öböl térségében pusztító Isaac trópusi vihar miatt az eredetileg tervezettnél egy nappal későbbre, keddre halasztották a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvencióján az érdemi tanácskozás megkezdését a floridai Tampában.

Mivel a konvenció az utolsó lehetőség arra, hogy a novemberi választást megelőzően a párt több napon át kidomboríthassa az országos közvélemény előtt a leendő hivatalos elnökjelölt, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó pozitív személyes tulajdonságait, a republikánusok nem zárják ki, hogy nem rövidítik le az eredetileg négynaposra tervezett tanácskozást, és azt „szükség esetén” csütörtök helyett pénteken fejezik be. A tanácskozást hivatalosan ugyan hétfőn nyitják meg, de érdemi tevékenységét a vihar miatt kedd délutánig felfüggesztik.

Romney hivatalos jelölését várhatóan kedden jelentik be, és a tanácskozást az elnökjelöltnek a tisztséget elfogadó beszéde zárja majd. Ennek az eredeti tervek értelmében csütörtök este kellene elhangzani.

A multimilliomos befektetési vállalkozóról kialakult kép alapvetően a közemberek és főleg a kisebbségek gondjai iránti fogékonyság kérdésében szorul javításra. A CNN és az ORC International által vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint Barack Obama és Romney támogatottságában gyakorlatilag holtverseny alakult ki, ám a válaszadók 53:39 arányban úgy vélik, hogy az elnök jobban törődik az emberek igényeivel, mint leendő kihívója. Obama 14 százalékponttal vezet a középosztály problémáinak megértése terén, és tízből hatan gondolják azt, hogy ő az, aki inkább a szívén viseli a nők gondjait.

Romney-t a megkérdezettek 48:44 arányban gondolták jobbnak a kormányzati hatékonyság kérdésében, és az exkormányzó 6 százalékponttal vezet abban a kérdéskörben is, hogy a Fehér Házért vetekedő két rivális között kinek van jobb programja az ország gondjainak orvoslására. Külpolitikai és szociális kérdésekben a válaszadók általában Obamát, gazdasági ügyekben pedig Romney-t tekintették a jobb jelöltnek. Korábbi felmérések szerint a választást a gazdaság állapota, illetve az azzal kapcsolatos állásfoglalások fogják eldönteni.

Egyébként nem kizárt, hogy az Isaac trópusi vihar – amelynek középpontja a meteorológiai előrejelzések szerint valószínűleg elkerüli majd Tampát, a republikánus tanácskozás helyszínét – hurrikánná erősödik, és New Orleanst fenyegeti majd. A louisianai nagyvárost csaknem pontosan hét évvel ezelőtt, 2005. augusztus 29-én érte el a Katrina hurrikán, aminek következtében több mint 1800 ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik