Nagyvilág

Gyilkos vírus miatt hirdettek szükségállapotot Dallasban

Egészségügyi szükségállapotot hirdetett szerdán Dallasban a Texas állambeli város polgármestere a nyugat-nílusi vírus vészes terjedése miatt.

Mike Rawlings azért tartotta sürgetőnek a rendelet kiadását, mert az utóbbi időben egyre több fertőzésről érkezett információ. Texasban az év eleje óta tizenhét embert ölt meg a vírus. A legtöbb eset Dallasban történt. A polgármester azt mondta, nem akarja, hogy további tragédiák terheljék a lelkiismeretét.

A dallasi hatóságok kérni fogják Texas államot, hogy a város egész területén szervezzék meg a kórokozót terjesztő moszkitók irtását.

Az AFP emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban a nyugat-nílusi vírus az év eleje óta 693 megbetegedést okozott, 26 ember belehalt a fertőzésbe. Ugyanebben az időszakban csak Texasban 381 ember kapta el a kórt, Dallasban legalább tizennégy ember vesztette életét a 128 beteg közül. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamban észlelték a vírusfertőzést, az esetek 80 százalékát Texasban, Mississippiben és Oklahomában.

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre szúnyogcsípés útján jut át a kórokozó. A fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár, később agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, amely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik