Élet-Stílus

Hepatitis: közelebb, mint gondolnád!

Hepatitis (Hepatitis, oltás)
Hepatitis (Hepatitis, oltás)

A hepatitis vírusok által okozott májgyulladás halálos is lehet. Világviszonylatban minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött.

A májbeteg halálozás legfőbb oka világszerte a hepatitis B és C vírusfertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért meghirdette, hogy minden országban minden évben ugyanazon a napon, július 28-án emlékeztessék az embereket a hepatitis vírus veszélyeire, hívják fel a figyelmet a betegség gyógyításának lehetőségeire. A hepatitis világnapját az idén tartják meg második alkalommal Magyarországon.A kampány üzenete: „Ez a hepatitis… Ismerd meg! Nézz szembe vele! Teszteld magad!”

Ismerd meg!

A hepatitis vírusoknak öt különböző formája ismert: a hepatitis A és E szennyezett étellel és itallal, a fertőzött személy székletürítése révén fertőz. A hepatitis B, C és D vírusok testnedvekkel terjednek. Mind az öt vírus a májat károsítja kisebb-nagyobb mértékben, közülük több is májrák kialakulását idézheti elő.

Globális fenyegetés

• Évente 1,4 millió ember fertőződik meg hepatitis A-val, és leggyakrabban ez áll a nagy hepatitis járványok hátterében is.

• Eddig világviszonylatban 2 milliárdan estek át hepatitis B fertőzésen. Becslések szerint mintegy 350 millió krónikus hepatitis B fertőzött él a világon. Ez az egyik legelterjedtebb fertőzés: a hepatitis B vírus 50-100-szor fertőzőbb, mint a HIV, akár egy csók is elegendő lehet a vírus átadásához.

• Világszerte csaknem 200 millió hepatitisz C vírusfertőzött van, akiknek azzal kell szembenézniük, hogy egyre rosszabbodó májgyulladás, vagy akár májrák alakulhat ki náluk. Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása a nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző.

A hepatitis B és C együttesen a legnagyobb globális fenyegetés egészségügyi szempontból, ezért a kampányban elsősorban ezek megelőzésére szeretnék felhívni a figyelmet. Magyarország az emiatt bekövetkező halálozási statisztikákban európai szinten élen jár.

Nézz szembe vele!

A hepatitis B és C úgynevezett „csendes” vírus: a fertőzések akár hosszú évekig, évtizedekig is tünetmentesek lehetnek, emiatt gyakran már csak későn sikerül diagnosztizálni a betegséget. Pedig a fertőzöttek szakszerű kezelésével csökkenthető lenne a máj károsodásának mértéke, ezért nagyon fontos a betegség időben történő felismerése és kezelése, hogy már a krónikus gyulladás szakaszában gyógyítsák a betegeket. A hepatitis egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható.

Magyarországon a vezető halálozási okok szerepel a krónikus májbetegség. A hazai hepatitis-fertőzöttek száma több mint százezerre tehető, ráadásul 75 százalékuk nem is tud betegségéről.

Előzd meg!

Hepatitis A és B ellen létezik védőoltás, a hepatitis C ellen azonban egyelőre nincs vakcina. Hatékony kezelések ugyanakkor rendelkezésre állnak, és időben felismerve a betegség, gyógyítható.

Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a serdülőket hepatitis B ellen. A 27 évesnél idősebb korosztály nagy része azonban védtelen a veszélyes vírussal szemben, pedig nekik lenne rá a legnagyobb szükségük, hiszen szexuálisan aktívak, dolgoznak és rendszeresen utaznak mediterrán, vagy akár egzotikus országokba is, ahol a fertőződés veszélye fokozott. A hepatitis A és B elleni kombinált oltás hosszú távú védelmet biztosít.

Petíciót adott át két betegszervezet

Még vizsgálják az elmúlt időszakban megjelent, a hepatitis kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának szakmai és finanszírozási feltételeit – közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken, miután két betegszervezet petíciót adott át a szaktárca vezetőinek.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület a hepatitis világnapja alkalmából átnyújtott, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak címzett petícióban a szűrővizsgálatok széleskörű hozzáférését, jobb diagnosztikai ellátást, valamint az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférést kértek.

Werling Klára, a VIMOR elnöke elmondta: bár mára az Európai Unióban és egy éve Magyarországon is engedélyezték azon gyógyszereket, amelyek sokak számára a teljes gyógyulást jelenthetik, azt finanszírozási problémák miatt nem vezették még be. Hozzátette: az elmúlt egy hónapban több állami vezetőnek, köztük Áder János államfőnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is írtak levelet, kérve, hogy oldják meg az említett gyógyszerek támogatását, de még senkitől nem kaptak választ.

Az egészségügyi államtitkárság azt közölte: az elmúlt időszakban valóban új gyógyszeres terápiák jelentek meg a hepatitis kezelésére. Ezen készítmények magyarországi támogatási rendszerbe való befogadása “a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével valósulhat meg”. Az egészségügyi államtitkárság “mindenkor kiemelten kezeli a betegellátás megfelelő színvonalának biztosítását, illetve annak lehetőségek szerinti fejlesztését a betegek érdekeinek maximális figyelembevétele mellett” – közölte válaszában az államtitkárság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik