Tudomány

Titokzatos kór sújtja a sarkkör állatvilágát

Ughy Márton

2012. 04. 11. 12:00

Az alaszkai jegesmedvéknél is megjelentek a fókákat és rozmárokat gyötrő rejtélyes betegség tünetei.

Korábban a témában:

Kilenc, foltokban kopasz, váladékozó sebhelyekkel borított jegesmedvét találtak az alaszkai Barrow város melletti Beaufort-tengeri régióban. Az amerikai földtani intézet (USGS) közleménye szerint hasonló tüneteket észleltek korábban fókáknál és rozmároknál is – utóbbiakkal ellentétben azonban a fertőzött jegesmedvék máskülönben egészségesek voltak.

Az USGS alaszkai tudományos központjának biológiai részlegét vezető Tony DeGange azt is kiemelte, hogy a jegesmedvék esetében nem történt pusztulás. A szakember szerint a kilenc medve azon 33 példány közé tartozott, melyeket mintavétel céljából fogtak be a biológusok az északi-sarki partvidéket felölelő rutintanulmány készítése során.

Részleges szőrveszteséget már korábban is észleltek a jegesmedvéknél, ám a jelenség mostani előfordulásának a gyakorisága, illetve a fókáknál és rozmároknál tapasztalt kór jelentősen növeli az aggodalmakat. Az USGS jelenleg a többi állatot vizsgáló ügynökségekkel együttműködve kutatja, hogy van-e összefüggés az esetek között.


Az alaszkai Barrow városa

A rejtélyes kór megjelenését először tavaly nyáron észlelték. A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szerint akkor nagyjából 60 elpusztult és további 75 fertőzött fókát találtak. A példányok többsége gyűrűsfóka volt, előfordultak azonban szalagos fókák (Histriophoca fasciata), szakállas fókák (Erignathus barbatus) és pettyes fókák (Phoca largha) is a fertőzött egyedek között. A kutatók szerint a lebetegedett fókák, illetve az északnyugat-alaszkai partoknál talált rozmárok közül több még fiatal egyed volt, nehéz légzéstől és vérző sebektől szenvedtek.

Korábbi tanulmányok szerint a tüneteket valószínűleg nem sugárzás okozza, amelynek lehetősége a fukusimai atomerőműnél történt katasztrófa idejét és kiterjedését tekintve vetődött fel. A rejtélyes kór azonban továbbra is terjed.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.