Tudomány

Titokzatos kór sújtja a sarkkör állatvilágát

Az alaszkai jegesmedvéknél is megjelentek a fókákat és rozmárokat gyötrő rejtélyes betegség tünetei.

Kilenc, foltokban kopasz, váladékozó sebhelyekkel borított jegesmedvét találtak az alaszkai Barrow város melletti Beaufort-tengeri régióban. Az amerikai földtani intézet (USGS) közleménye szerint hasonló tüneteket észleltek korábban fókáknál és rozmároknál is – utóbbiakkal ellentétben azonban a fertőzött jegesmedvék máskülönben egészségesek voltak.

Az USGS alaszkai tudományos központjának biológiai részlegét vezető Tony DeGange azt is kiemelte, hogy a jegesmedvék esetében nem történt pusztulás. A szakember szerint a kilenc medve azon 33 példány közé tartozott, melyeket mintavétel céljából fogtak be a biológusok az északi-sarki partvidéket felölelő rutintanulmány készítése során.

Részleges szőrveszteséget már korábban is észleltek a jegesmedvéknél, ám a jelenség mostani előfordulásának a gyakorisága, illetve a fókáknál és rozmároknál tapasztalt kór jelentősen növeli az aggodalmakat. Az USGS jelenleg a többi állatot vizsgáló ügynökségekkel együttműködve kutatja, hogy van-e összefüggés az esetek között.


Az alaszkai Barrow városa

A rejtélyes kór megjelenését először tavaly nyáron észlelték. A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szerint akkor nagyjából 60 elpusztult és további 75 fertőzött fókát találtak. A példányok többsége gyűrűsfóka volt, előfordultak azonban szalagos fókák (Histriophoca fasciata), szakállas fókák (Erignathus barbatus) és pettyes fókák (Phoca largha) is a fertőzött egyedek között. A kutatók szerint a lebetegedett fókák, illetve az északnyugat-alaszkai partoknál talált rozmárok közül több még fiatal egyed volt, nehéz légzéstől és vérző sebektől szenvedtek.

Korábbi tanulmányok szerint a tüneteket valószínűleg nem sugárzás okozza, amelynek lehetősége a fukusimai atomerőműnél történt katasztrófa idejét és kiterjedését tekintve vetődött fel. A rejtélyes kór azonban továbbra is terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik