Nagyvilág

Visszatérne az orgiázó Papi

Silvio Berlusconi csaknem két évtizede prominens szereplője az olasz politikai és gazdasági életnek.

A külföld szemében egyértelműen kínos 75 éves politikus arra készül, hogy visszatérjen a politika első vonalába. Terve komolyságát jelzi, hogy pártja, a Szabadság Népe lemondta az őszre tervezett párton belüli előválasztást, és már szó sem esik a Berlusconi által tavaly “kinevezett” utódról a pártelnöki székben.

A külföld tanácstalanul szemléli a Papi elhatározását, mondván miként lehet az, hogy az olaszok “még nem küldték végleg a pokolba ezt a borzalmas embert?” – teszi fel a költői kérdést a Der Spiegel. Romano Prodi szerint, Berlusconi “mindazok megtestesítője, akik az utcán a forgalmi sávban parkolnak, és Olaszországban ezek alkotják a többséget. Ezek az emberek allergiásak a törvényekre, Berlusconinak köszönhetően pedig már szégyellniük sem kell magukat ezért.

“Egyedül én menthetem meg Itáliát” – kiáltotta oda híveinek pár héttel ezelőtt Berlusconi. A válságból kivezető út pedig szerinte roppant egyszerű: az olasz jegybank pénzt fog nyomtatni, szükség esetén lírát, azzal mindent ki lehet majd fizetni.

A Der Spiegel szerint Berlusconi – aki még Orbán Viktornál is veszélyesebb – mindent tud és mindenre képes, pedig valójában nem más, mint egy megrögzött hazudozó, aki csak ígérget, de ígéreteit még sosem váltotta valóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik